Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Konstituirajuće zasjedanje sedmog mandata Europskog odbora regija

Konstituirajuće zasjedanje sedmog mandata Europskog odbora regija

Članovi OR-a i njihovi zamjenici imenuju se na razdoblje od pet godina (trajanje OR-ova mandatnog razdoblja). Mandat je počeo 26. siječnja 2020. i trajat će do 25. siječnja 2025. Na početku novog mandata treba imenovati sve članove OR-a i ponovno uspostaviti sva tijela, uključujući Predsjedništvo, povjerenstva te radne i međuregionalne skupine. Na prvom plenarnom zasjedanju članovi biraju novog predsjednika, novog prvog potpredsjednika i novo Predsjedništvo.

Imenovani predstavnici Hrvatske zajednice županija su: 

1. Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije, voditelj hrvatskog izaslanstva

2. Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije

3. Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije

4. Valter Drandić, predsjednik Skupštine Istarske županije 

Zamjenici:

1. Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije

2. Matija Posavec. župan Međimurske županije

3. Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije 

4. Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije

Popis svih članova hrvatskog izaslanstva možete pronaći na POVEZNICI

Ukratko o OR-u

Europski odbor regija skupština je regionalnih i lokalnih predstavnika Europske unije. Od osnutka 1994. godine zadaća mu je zastupati i promicati interese lokalnih i regionalnih vlasti u postupku donošenja odluka Europske unije. Iz svog sjedišta u Bruxellesu Europski odbor regija tako doprinosi stvaranju sve bliskije unije među narodima i regijama Europe, u kojoj se odluke donose na razini najbližoj građanima, u skladu s načelom supsidijarnosti.

Uloga članova OR-a

Članovi OR-a sastaju se na plenarnim zasjedanjima u Bruxellesu kako bi raspravili i usvojili mišljenja, izvješća i rezolucije. Zastupnici u Europskom parlamentu, povjerenici Europske komisije, članovi Vijeća i predstavnici predsjedništva EU-a pozivaju se na plenarna zasjedanja na kojima raspravljaju o pitanjima od osobitog značaja za regije i gradove.

Članovi sudjeluju u radu tematskih povjerenstava OR-a i mogu se imenovati izvjestiteljima za izradu nacrta mišljenja.

138. plenarno zasjedanje

Plenarno zasjedanje u veljači 2020. bit će konstituirajuće zasjedanje sedmog mandata Europskog odbora regija i neće biti organizirano na isti način kao uobičajena plenarna zasjedanja.

Prvi dio, koji će se održati poslije podne u utorak, 11. veljače, bit će posvećen službenom konstituiranju Europskog odbora regija i usvajanju dnevnog reda i izbornih pravila.

Zasjedanje će se zatim prekinuti kako bi se političkim klubovima i nacionalnim izaslanstvima omogućilo da održe pripremne sastanke.

Jutarnji dio plenarnog zasjedanja u srijedu, 12. veljače, bit će posvećen izboru predsjednika, prvog potpredsjednika, ostalih potpredsjednika i ostalih članova Predsjedništva.

Nakon početnog sastanka novog Predsjedništva OR-a, plenarno zasjedanje nastavit će se u 14:30 sati kako bi se održalo nekoliko političkih rasprava, uključujući raspravu o Konferenciji o budućnosti Europe u kojoj će sudjelovati Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije zadužena za demokraciju i demografiju. Plenarna skupština raspravljat će i glasovati o sljedećim rezolucijama i mišljenjima:

Nova povjerenstva osnivat će se u četvrtak 13. veljače.