Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Koordinirana borba institucija EU protiv COVID-19

Koordinirana borba institucija EU protiv COVID-19

Pandemija COVID-19 brzo se razvija i zahtijeva koordinirano djelovanje na mnogim područjima. EU i njene države članice zajedno rade na jačanju nacionalnih zdravstvenih sustava, obuzdavanju širenja virusa i ublažavanju utjecaja COVID-19 na društveno-ekonomska pitanja.

Odgovor EU-a na COVID-19 usredotočen je na četiri prioriteta:

  • ograničavanje širenja virusa
  • osiguranje nabave medicinske opreme
  • promicanje istraživanja za liječenje i cjepiva
  • podrška očuvanju radnih mjesta, poduzeća i gospodarstva

Navedene prioritete dogovorili su čelnici Europske unije putem video konferencije 17. i 26. ožujka 2020. EU također pomaže svojim građanima koji su ostali u trećim zemljama da koordiniraju svoj povratak.

Hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU

Hrvatsko predsjedništvo djelovalo je na vrijeme i prije nego što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila svjetsku opasnost od koronavirusa COVID-19. 28. siječnja Hrvatsko predsjedništvo aktiviralo je integrirani mehanizam EU-a za odgovor na krizu (IPCR) po pitanju ubrzanja razmjene informacija. IPCR je instrument EU na najvišoj političkoj razini za koordinaciju međusektorskih odgovora na krize.

Hrvatsko predsjedništvo je također sazvalo dva izvanredna sastanka ministara zdravstva te je kontinuirano domaćin videokonferencija ministara svih formacija Vijeća radi koordiniranja daljnjih mjera za borbu protiv pandemije.

Vijeće EU i Europsko vijeće

Na ovoj stranici možete pronaći pregled najnovijih i nadolazećih sastanaka, priopćenja za javnost i politike Vijeća EU-a te Europskog vijeća u vezi s izbijanjem koronavirusa COVID-19.

Također, postoji i kronologija aktivnosti na kojoj možete vidjeti pregled najnovijih akcija Vijeća u vezi s izbijanjem koronavirusa COVID-19.

Europska komisija

Europska komisija koordinira zajednički europski odgovor na epidemiju COVID-19. Predsjednica Ursula von der Leyen osnovala je tim za reakciju na koronavirus koji vodi koordinaciju na političkoj razini.

Tijekom ovog kriznog razdoblja , zemlje Europske unije, regije i gradovi pružaju pomoć svojim susjedima te pomažu onima kojima je to najpotrebnije. Pomoć se očituje u donacijama zaštitne opreme poput maski, prekograničnog liječenja oboljelih te osiguravanja povratka građana koji su ostali u trećim zemljama. Europska solidarnost pokazuje se u najboljem svijetlu.

Europski parlament

Parlament je na izvanrednoj plenarnoj sjednici 26. ožujka usvojio tri prijedloga vezana uz pomoć europskim kompanijama i građanima u rješavanju krize.

Drugi pouzdani izvori

Uz izazove koje prijete od koronavirusa COVID-19, također postoji opasnost od širenja neistinitih i netočnih  informacija.

Ovdje možete pronaći popis relevantnih EU i međunarodnih organizacija s vjerodostojnim podacima:   

Izvor: službena web stranica eu2020.hr