Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Kreće obnova još jedne bjelovarsko-bilogorske škole

Kreće obnova još jedne bjelovarsko-bilogorske škole

Zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Bojana Hribljan sudjelovala je na početnoj konferenciji europskog projekta „Energetske obnove zgrade Osnovne škole Trnovitički Popovac“. Ukupna vrijednost projekta je 494.742,41 kuna. Riječ je o obnovi školske zgrade u sklopu europskog projekta energetske obnove 11 županijskih škola vrijednog 27 milijuna kuna. Obnova škole podrazumijeva izolaciju vanjskog zida i izolaciju stropa prema negrijanom tavanu. Izvođač radova je tvrtka GRAD-IM. 

Obnovom Osnovne škole u Trnovitičkom Popovcu ostvarit će se i velike uštede,a dio sredstava će se moći prenamijeniti u druge svrhe i podizanje standarda u samoj školi, koja će se, nakon što energetska obnova bude završena, opremiti novim namještajem i drugom potrebnom opremom.

„Imamo 75 učenika u 8 razrednih odjela. Ovim projektom energetske obnove zgrade škola će osim vizualnog izgleda imati i znatne uštede toplinske energije. Ušteda bi na godišnjoj razini trebala iznositi oko 50%.  To su znatna sredstva koja će biti iskorištena za ostale potrebe škole, nabavku nastavnih sredstava i pomagala, informatičke  opreme, uređenje podova, zidova i ostalo. Projekt će biti realiziran sredstvima Europske unije, oko 63%, i sredstvima Bjelovarsko-bilogorske županije. Na tome  moramo zahvaliti Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i našoj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i županu Damiru Bajsu.  Posebno bih naglasio da do kraja 2018.godine dolazi i do izmjene pokrova škole. Natječaj je upravo u tijeku. Natječaj je aplicirala naša Županija“, istaknuo je ravnatelj OŠ Trnovitički Popovac Stjepan Popić.

Treba spomenuti i to kako je na novom natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Bjelovarsko-bilogorska županija druga po prijavama u Hrvatskoj i to na natječaju vezanom uz obnovu zgrada u javnom sektoru na koji je prijavljeno čak 39 projekata. Samim time u županiji je u tijeku veliki građevinski ciklus vezan uz obnovu, ali i gradnju novih zgrada u zdravstvu i školstvu, vrijedan preko 300 milijuna kuna.

„Intencija nam je da sve naše škole budu u energetskoj obnovi. Znate da smo Županija koja je druga u Hrvatskoj po broju prijavljenih projekata. Vodimo računa o svojim školama, kako velikim tako i onim malim. Sve naše škole koje će biti energetski obnovljene dobit će dio novog namještaja. Mi  smo tražili od ravnatelja da nam daju planove i potrebe za obnovom namještaja. Isto tako, izdvojit ćemo sredstva za krečenje škola, da škola doista bude kao nova kada se krene s nastavom u ovoj školskoj godini. Najveća ulaganja u županiji su u školstvo. Naravno da smo ponosni i na druge projekte koji se rade u našoj županiji, to je Škola za život i  naše tri škole koje su uključene u modernizaciju same nastave“, naglasila je zamjenica župana Bojana Hribljan.