Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Mala škola protokola u Vukovaru
  • Mala škola protokola u Vukovaru
  • Mala škola protokola u Vukovaru

Mala škola protokola u Vukovaru

Hrvatska zajednica županija je u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom organizirala Malu školu protokola, održanu 15. studenog 2017. u Palači Srijem u Vukovaru. 

Protokol je u jedinicama lokalne uprave i samouprave ostao, kao rijetko koja disciplina, poprilično nedefinirana zona u Republici Hrvatskoj. I dok su primjerice uredsko poslovanje, financiranje pa čak i odnosi s javnošću donekle uređeni, istovremeno ne postoje zakoni, ne postoje pravilnici, ne postoji ni sustavno obrazovanje kojim bi se protokol standardizirao. 

Protokol je pred sve većim izazovima te su u njega sve češće uprte oči javnosti koja traži precizna objašnjenja za pojedine protokolarne postupke,  odnosno propuste.  U takvoj situaciji napori koje ulaže Hrvatska zajednica županija u permanentno obrazovanje gradskih i županijskih službenika  su dragocjeni jer pružaju neophodnu platformu za svakodnevno obavljanje odgovornih protokolarnih poslova.

Radionica je namijenjena zaposlenicima županija, gradova i općina koji već rade na poslovima protokola ili svima onima koji o poslovima protokola žele znati i naučiti više. Voditeljica jednodnevnog seminara bila je Ermina Duraj, stručnjakinja za odnose s javnošću i protokol i autorica prvog priručnika - Odnosi s medijima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Sve sudionike seminara pozdravio je župan Božo Galić s riječima dobrodošlice i željom za uspješnim usvajanjem znanja o protokolu.

Dugogodišnje iskustvo na poslovima protokola predavačica je prenijela kroz radionicu koja se sastoji od teorijskog (povijest protokola, protokolarna pravila, osobni stav i nastup u protokolu) i praktičnog dijela koji uključuje vježbe na konkretnim primjerima te daje mogućnost polaznicima da postavljaju pitanja.

Sadržaj Male škole protokola čine zadaci protokola - važnost protokola u nacionalnim, lokanim i regionalnim okvirima; sinergija poslova protokola i odnosa s javnošću; protokolarna pravila; službena i radna putovanja kao i posjeti izaslanstava te protokolarni pokloni, samo su neke od tema današnje edukacije.