Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Najava: 38. sjednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe

Najava: 38. sjednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe

Fokus 38. zasjedanja Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe bit će dva konkretna cilja u sklopu Globalnih ciljeva održivog razvoja. Prvi se odnosi na SDG5 - Rodna ravnopravnost, tema „Seksizam i rodno utemeljeno nasilje u politici na lokalnim i regionalnim razinama“, a drugi na SDG13 -Očuvanje klime, tema  „Lokalne i regionalne vlasti u borbi protiv klimatskih promjena“. Sjednica će se održati u Strasbourgu od 17. do 19. ožujka 2020.

U sklopu redovitog praćenja provedbe Europske povelje o lokalnoj samoupravi, Kongres će ispitati izvješća o praćenju stanja u Turskoj, Armeniji, Mađarskoj i Portugalu. Raspravljat će se i o izvješću o nadgledanju lokalnih izbora u Republici Moldaviji (održanih u listopadu 2019.), kao i o situaciji grada Mostara u Bosni i Hercegovini, gdje od 2008. nisu održani lokalni izbori.

Pored toga, održat će se debate o uporabi digitalne tehnologije u regijama kao alatu za uključivanje, strategijama teritorijalne integracije za borbu protiv nejednakosti te izazovima cjeloživotnog obrazovanja u zapošljavanju mladih generacija.

Ceremonija dodjele nagrada "Dosta! Congress Prize" održat će se 17. ožujka, a bit će nagrađene općine unutar država članica Vijeća Europe koje su implementirale inicijative za integraciju Roma na svom teritoriju.