Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Neretvanska mandarina dobila zaštitu izvornosti u Europskoj uniji

Neretvanska mandarina dobila zaštitu izvornosti u Europskoj uniji

Župan Nikola Dobroslavić na konferenciji za novinare s autorima projekta „Neretvanska mandarina“ Draganom Crnomarkovićem i Mijodragom Kiridžijom govorio je o uredbi Europske komisije kojom je mandarina dobila zaštićenu oznaku izvornosti.

Župan je pohvalio autore projekta i istaknuo važnost  zaštite, brendiranja i plasmana mandarine te dodao kako je sljedeći korak u tome ustroj Centra kompetencije. Stoga je najavio kako će u petak s gradonačelnicima i načelnicima iz doline Neretve te s proizvođačima razgovarati o daljnjim aktivnostima.

Kiridžija, ujedno i predsjednik Neretvanske udruge voćara „Mandarina“ Opuzen, je govorio o tijeku postupka zaštite mandarine. Naveo je kako je sve započelo u svibnju 2013. godine podnošenjem zahtjeva za registraciju  Ministarstvu poljoprivrede,  koje je u rujnu te godine donijelo Rješenje o registraciji oznake izvornosti naziva „Neretvanska mandarina“. Tako je i ovaj naziv postao zaštićen u Republici Hrvatskoj. Zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake izvornosti „Neretvanska mandarina“ na razini Europske unije Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji u travnju 2014. godine te se nakon završene europske procedure, objavom navedene Uredbe Komisije, naziv „Neretvanska mandarina“ upisuje u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Drugi autor projekta, Crnomarković, zahvalio je Županiji na potpori te je naveo da je uzgoj mandarina u Neretvi započeo prije pet desetljeća. Dodao je kako je najveći uspon u uzgoju zabilježen zadnjih deset godina, od kada je država počela s poticajima za mandarine. Tako je prošle godine urod bio čak 80 tisuća tona. Crnomarković očekuje da će on doći i do stotinu tisuća tona.

Za odrađeni posao oko zaštite izvornosti mandarine Crnomarković je rekao da su proizvođači tek na pola puta. Naime, ističe kako sada sve dobiveno treba provesti na terenu i proizvesti vrhunske mandarine za zahtjevno europsko tržište.

Na konferenciji su sudjelovali i zamjenica župana Marija Vučković, direktorica Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanija Milić te pročelnik za poljoprivredu Ivica Prović.

(edubrovnik.org)