Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Novi mandat dubrovačkog župana na čelu Jadransko-jonske euroregije

Novi mandat dubrovačkog župana na čelu Jadransko-jonske euroregije

Župan Dubrovačko-neretvanske županije, Nikola Dobroslavić, izabran je na drugi dvogodišnji mandat kao predsjednik Jadransko-jonske euroregije. Osim izbora upravnih tijela, na izbornoj su skupštini Udruge u Termoliju usvojena programska i financijska izvješća, te su dogovorene buduće aktivnosti i inicijative. Skupština je prihvatila i zahtjeve za članstvo Unsko-Sanske i Hercegbosanske županije iz BiH, općine Budva iz Crne Gore, te regije Calabria iz Italije. Time Udrugu sada čine ukupno 33 članice iz lokalne i regionalne samouprave Italije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Albanije i Grčke.

Na skupštini je usvojena i inicijativa o formiranju mreže AI-NURECC, u kojoj će Jadransko-jonska euroregija surađivati s najznačajnijim institucijama makroregije u cilju realizacije zajedničkih projekata regija i gradova.

Također, prilikom ovog susreta u Termoliju održan je i okrugli stol na temu: “Politika kohezije nakon 2020. godine na prostoru Jadransko-jonske regije”.

Župan Dobroslavić naglasio je kako se u EU rasprave trenutno vode o temama Brexita, ali i budućnosti EU – kakva će ona biti nakon 2020. godine, kakva će biti njezina kohezijska politika te je li i na koji način poželjno proširenje unije.

”Kohezijska politika mora biti temeljna EU politika, mora biti dostupna svima i jednostavnija u provedbi. To je čvrsto stajalište Odbora regija. Bez nje nema ujednačavanja razvoja svih dijelova EU, a mi u Jadransko-jonskoj regiji kao jedan od najvećih problema držimo nepovezanost. Trebaju nam bolje trajektne veze, jadransko-jonska autocesta, brza željeznica i avionske veze. Bez kohezijske politike nema tih investicija”, istaknuo je Dobroslavić.