Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Održana 3. sjednica Savjeta mladih Zagrebačke županije

Održana 3. sjednica Savjeta mladih Zagrebačke županije

Savjet mladih Zagrebačke županije održao je svoju 3. sjednicu na kojoj je donio Program rada za 2015. godinu i Financijski plan koji će uputiti na usvajanje Županijskoj skupštini Zagrebačke županije.

Program rada Savjeta mladih Zagrebačke županije za 2015. godinu određuje glavne smjernice djelovanja i aktivnosti u nadolazećem razdoblju, a fokusira se na humanitarni rad, uključenost mladih u sport, edukacije te zapošljavanje. Također, rad Savjeta uključit će i suradnju i razmjenu iskustava s lokalnim i regionalnim Savjetima mladih te s agencijama, uredima i udrugama koje imaju iskustva ili rade na projektima koje će aplicirati na natječaje za sredstva iz fondova Europske unije.

Financijska sredstva potrebna za izvršavanje Programa rada koja su predviđena Financijskim planom za 2015. godinu iznose 76.500 kuna. Najveća izdvajanja planirana su za promicanje sporta i za infrastrukturne projekte. „Nadam se kako će Županijska skupština prepoznati vrijednosti našeg Programa te nam prihvaćanjem Financijskog plana omogućiti da ostvarimo planirano“, zaključio je predsjednik Savjeta mladih Zagrebačke županije Tin Bregović.

Sjednici Savjeta prisustvovali su i predstavnici lokalnih Savjeta mladih i to iz grada Zaprešića, općina Gradec i Križ te grada Lepoglave. Predsjednik Savjeta mladih grada Lepoglave, ujedno i predsjednik Europske mreže mladih, Mario Žuliček, predstavio je Savjetu program rada ove organizacije koja svojim djelovanjem potiče mlade na aktivno i odgovorno sudjelovanje u društvu te potiče razmjenu iskustava na međunarodnoj razini. Isto tako, cilj im je uključiti mlade u donošenje odluka na regionalnoj i europskoj razini te tako vršiti utjecaj na razvoj politike u Europi, ali i šire. Članovi Savjeta zaključili su kako će se aktivno uključiti u djelovanje Europske mreže mladih već na sljedećoj sjednici u Portugalu te će do jeseni ove godine podnijeti zahtjev za članstvo.

Predsjednica Savjeta mladih općine Gradec Ana Marija Ambrušec predstavila je Savjetu projekte koje su mladi iz Gradeca proveli u protekloj godini. Radi se o nizu humanitarnih projekata kojima su podigli kvalitetu života mladih u svome mjestu, a u tijeku je i izrada projekta kojim bi se na području općine Gradec postavio poligon za „ulično vježbanje“. „Nadam se kako ćete prepoznati vrijednosti ovog projekta, koji bi dugoročno služio mladima s područja Gradeca te kako ćete nas podržati osiguravanjem dijela sredstava“, rekla je predsjednica Savjeta Ambrušec.

(www.zagrebacka-zupanija.hr)