Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Održana konferencija "Pametne jedinice lokalne samouprave i energetski učinkovite industrije"
  • Održana konferencija "Pametne jedinice lokalne samouprave i energetski učinkovite industrije"

Održana konferencija "Pametne jedinice lokalne samouprave i energetski učinkovite industrije"

Uvodno su se prisutnima obratili potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ivo Milatić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević i danski veleposlanik u Hrvatskoj Christian Thorning.

"Kao ministar graditeljstva i prostornoga uređenja sa zadovoljstvom mogu istaknuti da je za investicije u energetsku obnovu osigurano 2,3 milijarde kuna bespovratnih sredstava iz fondova EU, što je u konačnici zapravo oko 5 milijardi kuna ukupnih investicija. Zahvaljujući tim investicijama imat ćemo i kvalitetniji život građana i rast građevinskog sektora kao tradicionalno jake hrvatske industrije" istaknuo je ministar Štromar.

Na važnost globalnih ciljeva održivog razvoja, konkretno na cilj 11. „Održivi gradovi i zajednice, osvrnuo se u svom uvodnom izlaganju danski veleposlanik Christian Thorning:

„Zelene tehnologije razlog su zbog kojih je Danska u vrhu energetski učinkovitih zemalja u Europskoj uniji te će do 2050. godine Danska biti neovisna od korištenja fosilnih goriva. Kako bi to postigli moramo povećati napore u mjerama energetske učinkovitosti i štednje, kako u industrijama, tako i u kućanstvima“ objasnio je i dodao kako je cilj konferencije razmjena znanja i iskustava o korištenju pametnih rješenja na primjeru danskih i hrvatskih lokalnih jedinica.

Kroz panel diskusije o razvoju i viziji pametnih općina i gradova, urbanom planiranju, mobilnosti te energetskoj učinkovitosti i okolišu predstavnici iz javnog i privatnog sektora raspravili su brojne primjere dobre, ali i one ne toliko dobre, primjere iz prakse te dali preporuke za daljnji razvoj. S obzirom na to da je glavni cilj konferencije bio inspirirati razvoj jedinica lokalne samouprave primjenom pametnih rješenja u drugom dijelu konferencije na praktičnim je primjerima objašnjeno kako se to može i ostvariti.