Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Održana sjednica Radne skupine za gospodarstvo i regionalni razvoj

Održana sjednica Radne skupine za gospodarstvo i regionalni razvoj

Sjednica Radne skupine za gospodarstvo i regionalni razvoj Hrvatske zajednice županija održana je online, u srijedu 1. rujna. Uz aktualnosti u području gospodarstva, bila je ovo prva sjednica s novoizabranom voditeljicom Radne skupine Vlatkom Mlakar, pročelnicom Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Krapinsko-zagorske županije.

Mlakar je pročelničko mjesto u Županiji preuzela nakon 17 godina provedenih u Ministarstvu poduzetništva i obrta, prvo kao voditeljica odsjeka za obrazovanje u poduzetništvu i obrtu, potom kao savjetnica ministra, ali i voditeljica Službe za programiranje i poticanje poduzetništva i obrta.

Glavna tema sjednice bile su izmjene Zakona o obrtu koje predviđaju novu organizaciju obrtničke komore. Trenutno je komorski sustav organiziran na tri razine – Hrvatska obrtnička komora kao nacionalno udruženje, 20 područnih komora i 112 udruženja obrtnika.

Prema Obrascu prethodne procjene Zakona o izmjenama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu, ukinule bi se područne obrtničke komore, koje su organizirane u skladu s regionalnim ustrojem. Pročelnik Štimac iz Koprivničko-križevačke županije ističe da Županija ima izrazito dobre partnerske odnose s obrtničkom komorom te zajedničke aktivnosti vezane uz gospodarstvo i strukovno obrazovanje predstavljaju obrtništvo županije.

Sličnoga stava su i ostale županije zbog čega će u sljedećem koraku Radna skupina formirati zajednički stav koji će uputiti prema Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Na sjednici se razgovaralo i o mogućnostima korištenja aplikacije Otvoreni proračun, koji sadrži važne makroekonomske podatke vezane uz županije, koje bi ih trebale što više koristiti u svome radu, istaknula je voditeljica Mlakar.

Dogovoreno je i donošenje novog programa rada Radne skupine, ali i nastavak održavanja decentraliziranih sastanaka po županijama.