Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Počinju prijave za Izbor najboljeg EU projekta u Hrvatskoj

Počinju prijave za Izbor najboljeg EU projekta u Hrvatskoj

Hrvatska zajednica županija u suradnji s Hanza Mediom, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i portalom župan.hr organizira natječaj za izbor najboljeg EU projekta u Hrvatskoj. Nominacija jednog projekta po svakoj županiji pokrivena je sudjelovanjem Hrvatske zajednice županija, a u Izboru sudjeluju EU projekti provedeni i /ili završeni u 2018. i 2019. godini. Najbolji projekti birat će se u četiri kategorije: 1. Doprinos znanosti i inovacijama, 2. Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, 3. Doprinos prekograničnoj suradnji, i 4. Doprinos poduzetništvu, a dodjela nagrada održat će se početkom listopada 2020. godine na Danima europskih fondova i regionalnog razvoja. Svaka županija, odnosno županijska razvojna agencija, može nominirati više EU projekata koji se provodeni na području županije ili projekte koje je provelo trgovačko društvo i/ili institucija sa sjedištem na području županije, ali isključivo projekte u kojima je županija ili Županijska regionalna agencija nositelj ili partner projekta.

„Hrvatska za razdoblje 2014-2020 ima na raspolaganju čak 10.7 milijardi Eura iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, što u prosjeku iznosi 2529 eura po stanovniku. Od toga najveći dio spada u Europski fond za regionalni razvoj (39,7 %, odnosno 762 617 633 €), čija je svrha promicanje ujednačenog razvoja europskih regija, i Kohezijski fond (23 %, odnosno 442 898 073 €) kojim se financiraju projekti na području transporta i okoliša. Hrvatska je u prethodnoj godini iz EU fondova iskoristila 3 965 054 454 Eura, što je 31% od planiranog iznosa. Zato će Izbor najboljeg EU projekta u suradnji s Hanza Mediom upoznati javnost s projektima koji su uspješno iskoristili sredstva iz EU fondova i doprinijeli razvoju svih hrvatskih županija.“ naglasio je predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk.

Detalji o prijavi i pravila natječaja nalaze se na službenoj stranici Jutarnjeg lista: https://www.jutarnji.hr/Promo/prijavite-se-biramo-najuspjesnije-eu-projekte-u-hrvatskoj/10257790/amp