Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Poznati rezultati kreativnog natječaja „Mi možemo jednako“!

Poznati rezultati kreativnog natječaja „Mi možemo jednako“!

Gotovo dva mjeseca učenici osnovnih i srednjih škola slali su likovne, foto i video uratke kako bi nam pokazali s kakvim se rodnim stereotipima susreću. Najbolji radovi stigli su iz Zadarske, Međimurske i Varaždinske županije te grada Zagreba.

Kreativnim natječajem „Mi možemo jednako“ željeli smo učenike srednjih i osnovnih škola potaknuti na kritičko promišljanje o rodnoj ravnopravnosti. Kako izgledaju tipični muškarci i žene/dječaci i djevojčice? Postoje li neke razlike između muškaraca i žena/ dječaka i djevojčica? S kim se druže? Kakve prijatelje imaju? Kako se ponašaju sa svojim prijateljima? Kojim slobodnim aktivnostima i hobijima se bave? Što se događa ako se ponašamo kao osobe suprotnog spola? – samo su neka pitanja na koja su učenici odgovarali svojom kreativnošću. 

Nagrađeni su radovi u četiri kategorije, a pobijedili su:

  1. Najbolji likovni uradak: „Svi mogu raditi sve“, autorice Fani Čiklić (4.r.) iz OŠ Vladimira Nazora (Neviđane) na otoku Pašmanu 
  2. Najbolja fotografija: Tea Štriga (3.r) uz pomoć Patrika Vragovića i Sonje Bosilj iz Gospodarske škole Varaždin
  3. Najbolji video uradak (OŠ): M. Jambrošić, L.M. Lapple, T. Marinić, L. Radeljić i L. Tenšek (6.r.) iz OŠ Borovje u Zagrebu
  4. Najbolji video uradak (SŠ): Ana Šafarić (2.r) iz SŠ Čakovec 

Kreativni natječaj jedna je od aktivnosti projekta „Mi možemo jednako“, čiji je nositelj Institut za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama. Projekt je sufinanciran od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Partneri na projektu su Hrvatska zajednica županija, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića i SŠ Stjepana Sulimanca.