Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Predstavljen vizualni identitet projekta „Županije – prijatelji djece“
  • Predstavljen vizualni identitet projekta „Županije – prijatelji djece“
  • Predstavljen vizualni identitet projekta „Županije – prijatelji djece“
  • Predstavljen vizualni identitet projekta „Županije – prijatelji djece“

Predstavljen vizualni identitet projekta „Županije – prijatelji djece“

Tradicionalno tematsko Savjetovanje akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ održano je u utorak 21. studenog u Starogradskoj vijećnici Skupštine Grada Zagreba.

Akciju „Gradovi i općine – prijatelji djece“ Savez društava Naša djeca Hrvatske s partnerima provodi već 18 godina Hrvatskoj, a dio je Nacionalne strategije za prava djece u RH. Glavna tema radnog dijela Savjetovanja bila je u znaku strateškog planiranja za djecu i novog Strateškog plana akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ za period 2018.-2020.

Hrvatska zajednica županija potpisala je sa Savezom društava Naša djeca Hrvatske Sporazum o partnerstvu krajem 2015. godine kada je imenovana i Radna skupina za stvaranje kriterija za provedbu projekta „Županije – prijatelji djece“.  Članica Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije i dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske Sonja Borovčak predstavila je vizualni identitet projekta, istaknuvši kako je do sada Sporazum potpisalo deset županija i pozvala ostale da se uključe jer  sustavna i dugoročna briga za naše najmlađe stanovnike mora biti prioritet svih jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Identitet proizlazi iz geografskog oblika geografskog oblika Hrvatske a sastoji se od 21 geometrijskog elementa koji predstavljaju broj hrvatskih županija. Geometrijski elementi kombinacija su oblika od kvadrata do kruga te se poput dječjih kockica za igru slažu u obris Hrvatske. Boje su žive i dinamične, a odabrana tipografija razigranim potezima odgovara dječjoj tematici. Identitet kod primjene pruža dodatne mogućnosti - kombiniranjem elemenata identiteta mogu se izraditi ilustracije ili ti sami elementi postaju dodatna dekoracija. Autorica je Natalija Čataj.

Posebne zahvalnice dobile su županije s najvećim brojem gradova i općina – prijatelja djece, a to su Krapinsko-zagorska i Primorsko-goranska županija u čijem su Gorskom Kotaru sve jedinice lokalne samouprave „prijatelji djece“.