Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Predstavnici županija, općina i gradova na sastanku s predsjednicom Grabar-Kitarović

Predstavnici županija, općina i gradova na sastanku s predsjednicom Grabar-Kitarović

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović održala je sastanak s predstavnicima županija, gradova i općina o statusu jedinica lokalne samouprave uređenom Zakonom o brdsko-planinskim područjima. Na sastanku je sudjelovao potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić te predstavnici ministarstava uprave gospodarstva i financija.

Zakonodavna dogradnja i jači investicijski angažman države i javnih poduzeća te fiskalni poticaji privatnom kapitalu kako bi se regionalni razvoj Republike Hrvatske što prije snažno potaknuo i uravnotežio s razvijenim područjima države – glavni su naglasci rasprave.Tijekom sastanka, koji je ocijenjen vrlo korisnim,  bilo je riječi  o primjeni Zakona o brdsko-planinskim područjima nakon donošenja Zakona o regionalnom razvoju potkraj prošle godine. Tim su Zakonom, prema riječima više predstavnika  gradova i općina obuhvaćenih Zakonom o brdsko-planinskim područjima, jedinice lokalne samouprave zbog novog načina indeksacije razvijenosti izgubile mnoge poticajne mjere, koje su do sada, premda nedovoljno, bile potpora njihovu razvoju iublažavanju negativnih demografskih trendova.”Vidjeli smo, problema u brdsko-planinskim područjima ima, a sve te trendove – od demografskih, odlaženja ljudi, do gospodarskog rasta, odnosno njegovog nedostatka i nedostatka zapošljavanja, saniranja posljedica prirodnih katastrofa – možemo preokrenuti jedino odlučnim i jedinstvenim djelovanjem svih čimbenika, od lokalne do državne razine”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Predsjednica  Republike je upozorila da Hrvatska nema strategiju regionalnog razvoja te posljedično ni županijske razvojne strategije, što doprinosi činjenici da je Hrvatska “usporena” u privlačenju sredstva EU fondova.

Navodi pritom kao pozitivan primjer Poljsku, koja je mnoge svoje funkcije prebacila s centralne vlasti na lokalnu samoupravu i na taj način omogućila učinkovitije korištenje sredstava iz EU fondova.

Ocjenjuje kako je današnji sastanak i započeti dijalog “pravi korak” te da treba nastaviti s konkretnim razgovorima o boljoj povezanosti centralne vlasti u Zagrebu i jedinica lokalne samouprave o načinu raspodjele sredstava. “Zakonodavna nadogradnja, jači investicijski angažman u tom smislu, ali isto tako i fiskalni poticaji i privatnom kapitalu u jedinicama lokalne samouprave samo su neke od mjera o kojima treba nastaviti razgovarati”, dodala je predsjednica Grabar-Kitarović.

(www.predsjednik.hr)