Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Radionica "Financiranje investicija u uvjetima ograničenog kapaciteta zaduživanja"

Radionica "Financiranje investicija u uvjetima ograničenog kapaciteta zaduživanja"

Kako bi se iskoristili razvojni potencijali lokalnih i područnih samouprava u narednom razdoblju Centar za podršku pametnim i održivim gradovima Sveučilišta u Rijeci poziva vas na RADIONICU:


„FINANCIRANJE INVESTICIJA U UVJETIMA OGRANIČENOG KAPACITETA ZADUŽIVANJA“


PREDAVAČI:
Gđa. Nevenka Brkić, Ministarstvo financija, Zagreb
g. Stjepan Jusup, Ministarstvo financija, Zagreb
dr.sc. Damir Juričić, Sveučilište u Rijeci, Centar za podršku pametnim i održivim gradovima Sveučilišta u Rijeci
izv.prof.dr.sc. Saša Drezgić, Centar za podršku pametnim i održivim gradovima Sveučilišta u Rijeci, Ekonomski fakultet u Rijeci
Prof.dr.sc. Davor Vašiček, Sveučilište u Rijeci Ekonomski fakultet

S obzirom da su zahtjevi za infrastrukturnim i ostalim kapitalnim ulaganjima na razini općina, gradova i županija sve intenzivniji, lokalne samouprave suočene su sa sve većim potrebama korištenja dugoročnih izvora financiranja od kojih se najčešće koristi zaduživanje. Iako značajnu pomoć pri financiranju investicijskih potreba pružaju bespovratna sredstva EU, važno je podsjetiti da se ista koriste samo za kapitalni dio troškova, njihov realni udio uvijek je značajno manji od realnih troškova investicija te zahtijevaju značajno predfinanciranje uz povezane rizike korekcija iznosa bespovratne pomoći. Također, realni proračunski kapaciteti omeđeni pružanjem javnih usluga u okviru tekućeg proračuna, predstavljaju ograničenje investicijskog potencijala svake lokalne i područne samouprave. Cilj radionice je stoga kako, u okviru zakonskih i proračunskih mogućnosti, realizirati željeni investicijski potencijal uz najniže troškove i smanjenje rizika financiranja i investiranja. Radionica je namijenjena svim djelatnicima javnog sektora odgovornih za gospodarstvo, financije, računovodstvo, javnu nabavu, ali i druge aktivnosti vezane za realizaciju investicija.

Program i pozivnicu možete  pronaći ispod teksta.