Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Radna skupina za obrazovanje o dva važna projekta za školstvo
  • Radna skupina za obrazovanje o dva važna projekta za školstvo
  • Radna skupina za obrazovanje o dva važna projekta za školstvo

Radna skupina za obrazovanje o dva važna projekta za školstvo

Prva ovogodišnja sjednica Radne skupine za obrazovanje Hrvatske zajednice županija održana je u Zagrebu 4. veljače. Tema sjednice bila su dva važna projekta za školstvo, a riječ je o eksperimentalnom programu „Škola za život“ te projektu „Školska prehrana“ kojim se školama osiguravaju zdravi i uravnoteženi obroci. Sjednicu je, uz voditeljicu Radne skupine Vesnu Šerepac, otvorio predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk. Svjesni smo izazova s kojima se prosvjeta susreće svaki dan i znamo koliko je truda potrebno uložiti kako bi naši mladi sugrađani bili spremni za život koji je pred njima. Brojni projekti polako potiču promjenu u sustavu i vjerujem da čine dobar temelj za promjene koje su nam potrebne, rekao je Pauk.  

Školu budućnosti predstavila je Božica Majhen, ravnateljica osnove škole Eugena Kumičića iz Slatine, s naglaskom na ulogu osnivača u kontekstu kurikularne reforme. Županije kao osnivači škola imaju neophodnu i sveobuhvatnu ulogu u izgradnji škola, učeničkih i studentskih domova, energetskih obnova škola, rekonstrukcije i adaptacije starih škola, a sve s ciljem stvaranja uvjeta za što kvalitetniji odgoj djece i što bolju podršku u realizaciji projekata, objasnila je Majhen. Škola budućnosti predstavlja novu paradigmu učenja i poučavanja u kojoj je naglasak na razvijanju različitih kompetencija u sustavu odgoja i obrazovanja na području predmeta i među predmetnih tema među kojima se najviše ističe građanski odgoj. Prvi korak je eksperimentalni program „Škola za život“ čiji je cilj istražiti, razviti, osmisliti i isprobati, a provodi ju Ministarstvo znanosti i obrazovanja uz partnerske institucije. Voditeljica Šerepac istaknula je da županije očekuju uputu Ministarstva o tome kako se što bolje pripremiti na nabavu određenih sadržaja, s obzirom na brojne odgovornosti koje snose kao osnivači škola.

Koprivničko-križevačka županija pokrenula je u partnerstvu s prehrambenom tvrtkom Podravka eksperimentalni projekt „Školska prehrana“ kojeg je predstavila pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek. „Podravkin nutricionistički tim izradio je normative za jelovnike u skladu s nacionalnim smjernicama za zdravu i uravnoteženu prehranu, a jedan od ciljeva projekta bio je i plasman proizvoda lokalnih proizvođača na tržište“, objasnila je Mušlek.

U nastavku sjednice raspravljalo se o prijedlogu Pravilnika za produženi boravak koji uskoro kreće u javno savjetovanje. Voditeljica Šerepac pozvala je članove na sudjelovanje u savjetovanju, osobito obraćajući pažnju na ulogu osnivača.