Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Sisačko-moslavački župan Žinić  na sastanku s državnim tajnikom Majdakom

Sisačko-moslavački župan Žinić na sastanku s državnim tajnikom Majdakom

Na konferenciji za novinare, koja je u petak, 21. travnja 2017. godine, održana u sjedištu Sisačko-moslavačke županije u Sisku, župan Ivo Žinić je, uz nazočnost zamjenice župana Anite Sinjeri-Ibrišević, zajedno s državnim tajnikom u Ministarstvu poljoprivrede Tugomirom Majdakom predstavio napore Županije i Vlade RH na oživljavanju i potpori lokalnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Ministarstvo poljoprivrede radi na novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, rekao je župan Ivo Žinić: „Na području Sisačko-moslavačke županije, nažalost, svjedoci smo kako je aktualni Zakon prouzročio mnoštvo problema, ali i kako su se po našoj ocjeni neke stvari nepravedno realizirale. Pojedina uzorna obiteljska poljoprivredna gospodarstva izgubila su površine u zakupu koje su obrađivala preko 10 godina zato što je Zakon, donesen 2013. godine, stavio u povoljniji položaj tvrtke, udaljene više od 100 km od zemljišta i koje nisu čak ni iz naše Županije, a ulazile su u posjed takvih naših parcela. Pozdravljamo što novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu ponovno uključuje općine, ali i županije u raspisivanje natječaja za poljoprivredno zemljište u Republici Hrvatskoj. Poljoprivreda je jedan od prioriteta naših županija, a Sisačko-moslavačka županija raznim mjerama podržava i još više će podržavati razvoj poljoprivrednih gospodarstava. Prošle smo godine, zajedno s državnim tajnikom u Ministarstvu poljoprivrede g. Tugomirom Majdakom, podržali osnivanje dviju Proizvođačkih organizacija u poljoprivredi, od kojih se posebno jedna, Proizvođačka organizacija za žitarice Posavina i Moslavina, ovih dana odobrava kao prva Proizvođačka organizacija u sektoru ratarstva na području Republike Hrvatske. Uz pomoć naše Razvojne agencije SiMoRa priprema se dokumentacija za ovu Proizvođačku organizaciju za natječaj u sklopu EU fondova, kako bi realizacijom EU sredstava 30-tak naših najjačih ratara s područja Posavine i Moslavine bili još konkurentniji.
Na kraju pozdravljamo i plan Ministarstva poljoprivrede da u skorijem razdoblju donese po prvi puta i Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.“