Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Susret župana Zlatka Komadine i Predraga Štromara u Varaždinu

Susret župana Zlatka Komadine i Predraga Štromara u Varaždinu

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, jučer su u Varaždinu razmijenili korisna saznanja i iskustva u provođenju dokazano uspješnih projekta iz područja u kojima Županije imaju maksimum ovlasti, školstva i zdravstva, ali i onima za koje je rokove realizacije postavila Europska unija, kao što su centri gospodarenja otpadom.

Župan Predrag Štromar tako je istaknuo kako su u tijeku natječaji za izgradnju i dogradnju nekoliko škola vrijedni više od 100 milijuna kuna te za dogradnje zgrade kirurgije i izgradnje objedinjenog hitnog prijema Opće bolnice Varaždin vrijedan 370 milijuna kuna i to po modelu javno-privatnog partnerstva.

Ovaj model ocjenjuje iznimno uspješnim ponajviše zbog garancije održavanja objekta tijekom trajanja Ugovora i kvalitetne izgradnje.

“Kako bi imali jednu od najmodernijih i najbolje opremljenih bolnica, a građani vrhunsku zdravstvenu uslugu, važno je pronaći partnera koji će ponuditi dobru cijenu za najam. Siguran sam da ćemo mi u tome uspjeti i da će se JPP model pokazati kao dobitna kombinacija za izgradnju bolnica. Nadam da će se uskoro doći na red i traženje partnera za ‘Klinički bolnički centar Rijeka’, a kako je i kod vas riječ o ciklusu iznimno velikog ulaganja, možemo pripomoći našim iskustvom u pripremi projekta, opremanju medicinskom i nemedicinskom opremom do faze natječaja, kao i kasnije kod odnosa s privatnim partnerom”, kazao je župan te podsjetio na brojne projekte već provedene po JPP modelu kojim je u Varaždinskoj županiji obnovljena Županijska palača te su izgrađena ili dograđena 32 školska objekta.

Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina složio se da je važno izvući pozitivna iskustva od Županija koje su odmakle u provođenju određenih projekata pa je, obzirom na obvezu izgradnje centara za gospodarenje otpadom, iznio pojedinosti oko Centra za gospodarenje otpadom Marišćina.

“To je prvi projekt koji je dobio sredstva Europe, najveći hrvatski projekt financiran pretpristupnim sredstvima. Mi u ovome trenutku u Hrvatskoj imamo u provedbi 52 europska projekta, povukli smo nepovratnih sredstava 32 milijuna eura, od čega je dvije trećine upravo Marišćina. ŽCGO Marišćina je projekt vrijedan 277 milijuna kuna, sa 71% sufinanciran sredstvima EU fondova, i prvi je projekt ovakve vrste u Hrvatskoj, po tehnologiji i po načinu financiranja. Kao i vaš RCGO ‘Piškornica’ susreo se s mnogo administrativnih izazova, ali na takvim kapitalnim projektima važno je izvježbati korištenje EU fondova. Tu je i najvažniji aspekt, onaj ekološki. Županijski centri za gospodarenje otpadom osigurat će čišći i zdraviji okoliš i spriječiti zagađivanje otpadom”, rekao je Komadina naglasivši da je razmjena iskustva i intenzivna suradnja na sličnim projektima posebno važna u situacijama kad se moraju ispoštovati rokovi što ih je pred Hrvatsku postavila Europska unija.