Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Tri županije Sjevera u zajedničkom projektu
  • Tri županije Sjevera u zajedničkom projektu
  • Tri županije Sjevera u zajedničkom projektu

Tri županije Sjevera u zajedničkom projektu

U Županijskoj palači u Varaždinu održana je završna konferencija Projekta razvoja integriranog prijevoza putnika (IPP) i intermodalnog prijevoza tereta (IPT) na području regije sjeverne Hrvatske na kojoj su sudjelovali župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Varaždinske županije Predrag Štromar, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota i voditelj projekta iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Branko Mihalić.

Tom prigodom župan Varaždinske županije Predrag Štromar istaknuo je važnost suradnje triju županija i izrade Master plana.

- Imamo jako visoke troškove javnog prijevoza i to nas svrstava među manje konkurentne iako smo najkonkurentnija županija, a sjever Hrvatske najkonkurentniji. Zajedno smo išli u taj projekt, dok su druge županije išle samostalno jer znamo koliko ovdje imamo migracija između Varaždina, Međimurja i Koprivnice - rekao je župan Štromar te dodao da iako Zagreb ima svoj integrirani prijevoz putnika sa Krapinom, Zagrebom i Zagrebačkom županijom, u Master planovima postoji i potencijalna povezanost naših 5 županija i Grada Zagreba.

- Sada će Europska komisija i Ministarstvo prometa osigurati sredstva za konkretne stvari. Ima izuzetno puno posla, od osnivanja javnih tvrtki koje će prodavati jedinstvenu kartu i povezati se s privatnim prijevoznicima i javnim prijevozom, do ubrzanja vlaka, povećanja autobusnih linija, obnova i proširenja kolodvora, izgradnje stajališta. Unutra su i planovi za nove prometnice i za željeznicu koju treba elektrificirati – dodao je Štromar i najavio prve natječaje u 2017. godini.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je kako je projekt usmjeren na građane i gospodarstvo.

– Građanima je važno doći na vrijeme, imati presjedanje, povezane vlakove, autobuse, kombinirati i bicikl jer i to je budućnost. S ubrzanim rastom gospodarstva na sjeveru moramo razmišljati i o intermodalnom prijevozu tereta, više koristiti željeznicu i rasteretiti prometnice. Na 9 kilometara koji povezuju Varaždin i Čakovec imamo 17.000 vozila dnevno. U 2015. kroz Međimursku županiju prošlo je 9 milijuna putnika – kazao je župan Posavec, a zamjenik župana koprivničko-križevačkog županije Darko Sobota je dodao kako Podravina cestovno nije dobro povezana ni sa Zagrebom ni s Varaždinom i Čakovcem.

Inače, Projekt sufinancira Europska unija kroz Operativni program „Promet“ 2007.-2013. iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.199.537,50 kuna te je Varaždinska županija 5.5.2015. potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture. Sufinanciranje od strane MMPI-a iznosi 85 posto, dok preostali dio od 15 posto sufinanciraju tri županije-partneri na projektu, svaka po 5 posto.

Završnoj konferenciji prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije Varaždinske županije mr. sc. Jelena zrinski Berger, koordinatori projekta Petra Martak, Darko Radanović i Vladimir Šadek te predstavnik izrađivača Master plana iz tvrtke Mobilita Evolva d.o.o. Ivan Šimunec.