Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • U pogon pušteno sedam sunčanih elektrana na školama Varaždinske županije

U pogon pušteno sedam sunčanih elektrana na školama Varaždinske županije

U Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu održana je prigodna svečanost kojom su obilježeni završetak radova na krovnim sunčanim elektranama  u sedam škola kojima je osnivač Varaždinska županija.  Tako Gospodarska škola, Strukovna škola, Elektrostrojarska škola, Srednja škola Ivanec, Strojarska i prometna škola, Srednja škola Arboretum Opeka Marčan i Osnovna škola Sračinec na svojim krovovima imaju instalirane fotonaponske  elektrane snage deset kilovata, a proizvoditi će električnu energiju za vlastitu potrošnju, dok će višak proizvedene energije spomenute škole puštati u elektro – energetski sustav za tržišnu cijenu.

Svečanosti su prisustvovali i župan Varaždinske županije Predrag Štromar, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport mr.sc. Miroslav Huđek, direktor Elektre Varaždin Zvonko Rožmarić te ravnatelji  škola na kojima su postavljene elektrane.

Nakon pozdravnih riječi ravnatelja Elektrostrojarske škole Igora Kosa, prezentaciju o korištenju obnovljivih izvora energije održao je profesor Dragutin Hrastić, a zatim je župan Predrag Štromar u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo uključivanjem Varaždinske županije u realizaciju ovog projekta vrijednog 1.041.219,00 kuna.

“Županija je sufinancirala izgradnju sedam elektrana u iznosu od 734.442,00 kuna, dok je ostatak isfinacirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s kojim inače dobro surađujemo. Drago mi je da će škole postavljanjem ovih elektrana imati i financijske uštede kod korištenja električne energije, a osim financijske koristi elektrane su i edukativnog karaktera jer u svakome trenutku može se vidjeti grafički prikaz i trenutna proizvodnja energije”, rekao je župan te dodao kako Varaždinska županija iznimnu pažnju poklanja obnovljivim izvorima energije, spomenuvši pritom kako i mnoge tvrtke na području Županije sve više koriste obnovljive izvore energije.

Okretajem  prekidača župan Štromar je i službeno pustio u rad fotonaponske elektrane.