Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Vodič za građane kroz proračun Bjelovarsko-bilogorske županije

Vodič za građane kroz proračun Bjelovarsko-bilogorske županije

Bjelovarsko-bilogorska županija prema istraživanju Instituta za javne financije u 2015. godini napravila je najveći skok od hrvatskih županija kada je riječ o transparentnosti proračuna i otvorenosti prema javnosti.

U  2014. godini završila je na 19. mjestu, dok je u 2015. godini napravila značajan pomak na 6. mjesto. Razlog tome jest objava dokumenata na županijskim Internet stranicama na kojima se između ostalog može naći:
1. Prijedlog proračuna
2. Izglasani proračun
3. Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna
4. Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna
5. Proračun za građane

Upravo proračun za građane koji je tiskan i u vidu prigodne i razumljive publikacije uvelike pomaže građanima da se bolje upoznaju sa županijskim financijama, ali i načinu njihova prikupljanja, te trošenju javnog novca.

Otvorenost (transparentnost) proračuna podrazumijeva mogućnost građana da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građanima omogućuje da se informiraju i utječu na odluke o prikupljanju i trošenju javnog novca, te tako utječu na efikasnije prikupljanje javnih sredstava i ponudu javnih dobara i usluga, povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju. To je vrlo značajna tema s obzirom na moguće koristi od otvorenosti proračuna, no osobito zbog teške fiskalne krize u kojoj se RH nalazi.