Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Zadarska županija obilježila 22. obljetnicu osnutka

Zadarska županija obilježila 22. obljetnicu osnutka

Svečanom sjednicom Županijske skupštine Zadarska je županija u punom Arsenalu obilježila svoj 22. rođendan i u prisutnosti predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović dodijelila ovogodišnja priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Među brojnim gostima bili su i veleposlanici Češke i Slovačke, izaslanstvo Južnomoravske regije, te brojni predstavnici političkog, gospodarskog i društvenog života cijele županije.

Predsjednik Skupštine Željko Lončar se posebno zahvalio predsjednici Grabar Kitarović na tome što je, unatoč brojnim obvezama, pronašla vremena i došla u Zadar jer “to čine samo oni koji Lijepu našu vole iz dna duše, to čine samo pravi domoljubi”.

U svom je govoru župan Stipe Zrilić podsjetio da je Zadarska županija od u ratu devastiranog područja postala “prostor ugodnog življenja” u kojemu se gospodarstvo stabilizira i raste broj zaposlenih, pa je po indeksu razvijenosti Zadarska županija svrstana u sredine koje su bitno premašile hrvatski prosjek. Župan Zrilić je naveo kako se, uz korištenje sredstava EU fondova, realizira 48 projekata vrijednih 56,9 mlijuna eura, te da je u pripremi desetak takvih projekata vrijednih preko 100 milijuna eura među kojima se posebno ističe Centar za gospodarenje otpadom od čak 58 milijuna eura.

Plinofikacija se nastavlja, a izrađeno je idejno rješenje i predinvesticijska studija za podmorski tunel od Zadra do otoka Ugljana, najavio je župan Zrilić po kojemu tunel zbog nerazumijevanja Vlade nije uvršten u strateške projekte u Hrvatskoj, a problem s Vladom pojavio se i kod luke Gaženica koja “nije u potpunosti stavljena u funkciju”. Ostvareni rezultati bit će dovoljni argumenti da Zadar ostane upravno, gospodarsko, kulturno i znanstveno središte i u novom administrativnom ustroju Hrvatske, uvjeren je župan Zrilić.

„Ovaj prostor ima izvanredno značenje u geoprometnom i gospodarskom životu naše domovine i povijesno je važan jer čuva neke od najvažnijih spomenika naše rane crkvene i političke povijesti. Povijest ovoga kraja stvarale su i ruke ribara, težaka i radnika s čvrstom vjerom da se slogom može napraviti više i bolje i u tome su uspijevali. Što nas danas priječi u snažnijem razvoju? U prvome redu to je sputanost kreacije, inovacija i naših potencijala, a naši su ljudi kreativni, poduzetni i s ljubavlju zauzeti za razvoj svojih životnih sredina, zavičaja i domovine. Stoga je nužno otklanjanje administrativnih zapreka i osnaživanje poduzetničkog ozračja radi poticanja snažnije privatne inicijative. Jedan od uzroka krize je i u tome što naše općine i gradovi nemaju dovoljno samostalnosti, djelokrug rada i odgovornosti im je relativno, širok, ali za puni uspjeh potrebna je veća decentralizacija, istakla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je, navodeći prometne i infrastrukturne prednosti Zadra i Zadarske županije, podsjetila:

„Zajedništvo je ključ uspjeha: kao što smo ga iskazali u Domovinskom ratu, zajedništvo nam danas treba i u radu za opće dobro. Uvjerena sam da ćete nastaviti uspješno provoditi svoje razvojne projekte i programe, posebno u gospodarstvu koje je osnova rasta društvenog standarda i perspektive za mlade ljude, pa time i bitna poluga demografskog oporavka koji mora biti naša najveća i trajna briga, rekla je predsjednica Grabar Kitarović čestitajući svojim domaćinima Dan županije i zahvalivši im se na toplom dočeku.“

Godišnje Nagrade Zadarske županije uručene su Branku Kataliniću iz Starigrada, Radi Nekiću iz Biograda, Marinu Matešiću iz Zadra, Dječjem zboru “Vijolice” iz Paga, Zavodu za javno zdravstvo, Ribarskoj zadruzi Omega 3 iz Kali, Aktivu DDK iz Kali, Plesnoj udruzi “Gesta” iz Zadra, Motociklističkom klubu “Beštije” iz Zadra, te novinaru Velimiru Brkiću iz Sukošana. Nagradu za životno djelo primio je dugogodišnji košarkaš i košarkaški trener, te gimnazijski profesor Lucijan Valčić.

U kulturno-umjetničkom dijelu svečane sjednice Županijske skupštine nastupili su KUD-ovi iz Radovina, Privlake i Posedarja, Klapa Kontrada i Dječji zbog “Vijolice” iz Paga. Uz male tehničke poteškoće koje su samo odgodile, ali ne i skinule njen nastup, Zadranima se dionicom iz Labuđeg jezera predstavila i mlada nagrađivana balerina Tea Drvosek (13).

Samoj svečanoj sjednici prethodio je posjet Domu Zadarske županije na čijoj je terasi bila postavljena izložba fotografija filmskih lokacija na području zadarske županije, a koju je priredio Filmski ured u Zadru.