Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Zajednica županija za jednake mogućnosti obrazovanja svih učenika

Zajednica županija za jednake mogućnosti obrazovanja svih učenika

Slijedom problema u ostvarivanju prošlogodišnjeg javnog poziva za financiranje pomoćnika u nastavi, a u vezi s očekivanom objavom natječaja za školsku godinu 2015./2016., Hrvatska zajednica županija pozvala je nadležna ministarstva (Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta) da što ranije završe sve procedure, objave javni poziv, te povećaju raspoloživ iznos za financiranje pomoćnika u nastavi u skladu s iskazanim potrebama osnivača tijekom natječaja 2014. godine.

“Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. usvojen je u prosincu 2014. godine,  stoga su trebale biti završene i procedure koje prethode objavi javnog poziva kako bi se izbjeglo prošlogodišnje negativno iskustvo kašnjenja rezultata javnog poziva i angažiranja pomoćnika u nastavi, odnosno kako bi pomoćnici u nastavi bili angažirani na samom početku školske godine. Taj prošlogodišnji javni poziv trebao se financirati iznosom od 30,8 milijuna kuna, što je nakon prigovora osnivača – županija, povećan na 44 milijuna kuna. Bitno je istaknuti da mi u lokalnoj zajednici  jasno uočavamo da su stvarne potrebe dvostruko veće. Zato smo i regirali. Želimo da svi učenici imaju jednake mogućnosti u pristupu obrazovanju”, rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić.

Novi OP Učinkoviti ljudski potencijali vrlo je izdašan i vrijedi 1,85 mlrd. EUR-a, od kojih se 1,58 mlrd. EUR financira putem Europskog socijalnog fonda. Opravdano je zaključiti da je uz ovaj program putem nadležnih ministarstava – Ministarstva rada i mirovinskog sustava kao Upravljačkog tijela i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kao Posredničkog tijela I. – moguće financirati potrebe boljeg pristupa obrazovanju svim učenicima u nepovoljnom položaju u Hrvatskoj.

Uvažavanjem ovog prijedloga HZŽ od strane Vlade RH, pozitivno će se utjecati i na ostvarivanje drugih prioriteta iz OP-a koji se odnose na socijalno uključivanje i integraciju ranjivih skupina u Hrvatskoj, te spriječiti jedan od oblika diskriminacije na koji kao društvo trebamo biti posebno osjetljivi.