Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Započelo razminiranje u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Započelo razminiranje u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Na području vukovarsko-srijemskih općina Nijemci i Vrbanja započelo je razminiranje ukupno 762.031 četvornih metara minsko-sumnjivih šumskih površina u sklopu projekta razminiranja područja pogođenih poplavama u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koji Europska unija financira sa 652.000 eura, a državmi proračun sa 115.059 eura.

Projektom je predviđeno razminiranje šume Somovac na području općine Nijemci i šume Debrnja na području općine Vrbanja u graničnom području sa Republikom Srbijom, kazao je na uvodnoj konferenciji u povodu početka provedbe projekta ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Dražen Jakopec dodajući kako bi radovi trebali biti gotovi za dva mjeseca.

-Okončanjem tih radova stekli bi se uvjeti da Vukovarsko-srijemska županija “izađe” iz “zajednice” minsko-sumnjivih županija u Republici Hrvatskoj-  poručio je Jakopec.

“Prema planu Vlade, minskog problema ove bi se godine trebali riješiti u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji čime bi više sredstava preostalo za ostale minsko-sumnjive županije”, naveo je Dražen Jakopec. Najkritičnije su Ličko-senjska i Sisačko-moslavačka županija, koje zajedno s Vukovarsko-srijemskom čine 50 posto sveg minsko-sumnjivog područja u Hrvatskoj.

Za završetak razminiranja minsko-sumnjivih područja u Hrvatskoj bit će potrebno osigurati još oko 4,5 milijardi kuna, kazao je.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ocijenio je kako će realizacija projekta razminiranja minsko-sumnjivih područja u općinama Nijemci i Vrbanja imati utjecaja na poboljšanje sigurnosti i gospodarskih mogućnosti te dvije pogranične općine.

“Programa razminiranja na područjima pogođenim poplavama – Vukovarsko-srijemska županija” EU financira u okviru programa IPA komponenta I – Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2011. godinu. Od 1998. godine do danas Europska unija pomogla je proces razminiranja u Hrvatskoj s više od 34 milijuna eura.

 

(Index.hr)