Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Župan Ževrnja pustio u rad prvu električnu punionicu automobila

Župan Ževrnja pustio u rad prvu električnu punionicu automobila

U Zračnoj luci Split, Župan Zlatko Ževrnja, pustio je u rad prvu električnu punionicu automobila u našoj Županiji, uz koju se na širem području Županije, nalaze i još četiri istovjetne punionice automobila na električni pogon, i to ispred hotela Park i Cornaro u Splitu, trgovačkog centra City Centar one, i hotela Miramare u Makarskoj,  koje su sa svojim radom započele upravo danas.

Osim samih punionica u okviru ove aktivnosti omogućit će se i korištenje interaktivne eRoaming platformewww.puni.hr , putem korisničke kontrolne ploče, uz pomoć koje će se u realnom vremenu moći demonstrirati lokacije električnih punionica, njihov status, kao i aktivna promocija pametne infrastrukture među širom javnosti.

Na ovaj način promičemo eMobilnost i izgradnju javne infrastrukture punionica za e-vozila čime želimo povezati cijelu Županiju, a kroz eRoaming platformu priključiti se na europsku mrežu punionica.

Sve je više hrvatskih građana zainteresirano za nabavku električnih vozila, a  kako bi se odgovorilo  na rastući interes i potrebe, kako za naše građane tako i za potrebe turizma,  Županija se odlučila na ovu pilot aktivnost.

Postavljanjem ove infrastrukture stvaramo mogućnosti i za gospodarstvo s ciljem da tvrtke koje žele smanjiti potrošnju fosilnih goriva i doprinijeti smanjenju štetnih emisija CO2 u okoliš to sada i naprave, a u turističkom smislu stvaramo temeljnu infrastrukturu za prihvat glavnih elemenata intermodalnosti, poput car sharing (tzv. dijeljenje automobila) sustava električnih vozila.