Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Župan Zrilić podržao osnivanje Centra za onkologiju OB Zadar

Župan Zrilić podržao osnivanje Centra za onkologiju OB Zadar

Zadarski župan Stipe Zrilić sa suradnicima primio je u srijedu, 24. lipnja, predstavnike udruga koje su podržale akciju Hrvatske lige protiv raka „Protiv raka u dva koraka“. Oni su županu predali 13.580 potpisa žitelja Zadarske županije koji su u sklopu te akcije potpisali peticiju za osnivanje Centra za onkologiju Opće bolnice Zadar.

Hrvatska liga protiv raka imenovala je Povjerenstvo za izgradnju Centra za onkologiju OB Zadar  koje bi trebalo, na temelju statističkih podataka o prevalenciji i incidenciji oboljelih od raka u Zadarskoj županiji te poteškoćama s kojima se onkološki bolesnici s našeg područja susreću, istražiti opravdanost osnivanja Centra za onkologiju pri OB Zadar. Za predsjednika tog Povjerenstva izabran je Branko Dukić koji je danas istaknuo kako je glavni cilj ove akcije imati cjelovito liječenje onkoloških pacijenata u Zadru odnosno  osnivanje  manjeg regionalnog centra koji bi provodio temeljno zračenje oboljelih pacijenata  s područja Zadarske županije i ostalih područja koja gravitiraju OB Zadar te im  osiguralo cjelovito onkološko liječenje što bliže njihovom domu. „Cilj je unaprjeđenje onkološke skrbi u našoj županiji.  Centar bi doprinio  rasterećenju velikih onkoloških centara (Zagreb, Rijeka, Split, Osijek) i značajno ubrzao primjenu propisanog liječenja.“

Župan Stipe Zrilić podržao je realizaciju ovog projekta i naglasio kako je Zadarskoj županiji zdravstvo jedan od najvažnijih elemenata u poslovanju. „Ovo što ste pokrenuli, pokrenuli ste na temelju svojih iskustava, ovi potpisi imaju značajnu snagu za sve koji donose  političke odluke, a nama će biti potpora  u našim traženjima i zahtjevima prema resornom ministarstvu“, istaknuo je župan i dodao da će sve učiniti da se taj projekt i realizira jer je briga o građanima i njihovim potrebama najvažnija. Također je dodao kako će se razmotriti mogućnosti apliciranja projekta Centra za onkologiju u neki od modela EU fondova.