Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Analiza Instituta za javne financije

Analiza Instituta za javne financije

S ciljem pružanja osnovnih podataka županijama o pomoći primljenoj iz EU fondova, Institut za javne financije u svom je newsletteru objavio analizu prihoda novca po županijama, gradovima i općinama za 2015. i 2016. godinu. Zanimljivo je istaknuti kako su prihodi ostvareni na ovakav način znatno veći u odnosu na ranija razdoblja, a županije, gradovi i općine su u navedene dvije godine primili gotovo milijardu kuna europske pomoći. Gotovo polovicu tog iznosa iskoristile su županije.

Istraživanje je pokazalo kako su u 2015. i 2016. godini županije primile nešto više od 400 milijuna kuna, a među županijama koje su ostvarile najveću pomoć našle su se Sisačko-moslavačka, Virovitičko-podravska te Ličko-senjska županija. Od spomenutih županija, u izvlačenju novca iz EU fondova prednjači Sisačko-moslavačka županija, koja je u dvogodišnjem razdoblju ishodila 117 milijuna kuna iz Europske unije.

Osim prema ukupnom iznosu pomoći, Sisačko-moslavačka županija, uz Ličko-senjsku ističe se i prema najvećem iznosu primljene pomoći po stanovniku, odnosno 500 kuna po osobi.

Zaključno, iz istraživanja je evidentno kako primjeri lokalnih jedinica uspješnih u ishođenju sredstava ukazuju da povlačenje sredstava iz EU fondova ne bi smjelo predstavljati nemoguću misiju za sve jedinice lokalne i regionalne samouprave.

Podsjetimo, pomoći Europske unije namijenjene su za (su)financiranje konkretnih projekata i programa, a najveći dio tih pomoći dodjeljuje se u suradnji s nacionalnim i regionalnim vlastima iz takozvanih Europskih strukturnih i investicijskih fondova, dok ostatak novca Unija dodjeljuje izravno.

Cijelo istraživanje Instituta donosimo u prilogu.