Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Igor Andrović: Sredstvima EU doprinijeti razvoju Virovitičko-podravske županije

Igor Andrović: Sredstvima EU doprinijeti razvoju Virovitičko-podravske županije

Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije, u novom newsletteru Hrvatske zajednice županija objašnjava zašto je ona, po glavi stanovnika, najuspješnija u povlačenju europskih sredstava.

Poznati ste kao županija koja je, statistički „po glavi stanovnika“, povukla najviše europskih sredstava. Koja je tajna uspjeha najuspješnije hrvatske županije?

Davno smo se kao županija orijentirali na europske fondove, još u mandatu današnjeg ministra Tomislava Tolušića. Shvatili smo sve prednosti europskih fondova i maksimalno ih koristili, koristimo ih, a i koristit ćemo ih ubuduće. Uz županijsku upravu, zasluge za sve to idu na adresu VIDRA, naše razvojne agencije, koju je 2010. godine, Ministarstvo gospodarstva proglasilo najboljom u Hrvatskoj. VIDRA je na raspolaganju svim našim institucijama, poduzetnicima, poljoprivrednicima i iza nje su stotine projekata. Slobodno se za nju može kazati da je „tvornica novca“. Europskim sredstvima smo obnovili Hotel Kuriju Janković, najljepši mali hotel u kontinentalnoj Hrvatskoj koji je ove godine dobio četiri zvjezdice i status Heritage Hotela Baštine. Tu je i Poduzetnički inkubator, koji je bio polazište malim, a danas tvrtkama koje su poznate na globalnoj sceni, kao što je primjerice Plava tvornica. Izgrađen je Panonski drvni centar kompetencija, potporna institucija s tehnologijom, namijenjenu drvnoprerađivačkoj industriji, kakvu nema nitko u Hrvatskoj. Obnavlja se Dvorac Janković u Suhopolju, Grad Virovitica obnavlja Dvorac Pejačević i gradski park u središtu županije, gradit će se tri nova poduzetnička inkubatora u Slatini, Orahovici i Pitomači i niz drugih projekata kojih ne bi bilo bez europskih strukturnih fondova i angažmana Virovitičko-podravske županije i VIDRA-e.

U Projektu Slavonija, značajnu ulogu ima razvoj poljoprivrede i drvoprerađivačke industrije. Što je Virovitičko-podravska županija učinila i što će činiti u budućnosti, vezano za razvoj tih sektora?

Izgrađen je Sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška, sa 1.260 hektara plodne zemlje koja će se natapati vodom iz rijeke Drave. No tu su i projekti navodnjavanja Đolta, Novi Gradac – Detkovac, za koje je potpisan ugovor u Vladi RH, a u budućnosti ćemo graditi još i Sustav navodnjavanja Lukač i Kapinci – Vaška druga faza. Kada svi oni završe, naša županija će imati 5.000 hektara navodnjavanih površina. Osim toga, tu su i tvrtke poput TVIN-a, Šećerane Viro, PP Orahovice, Šaframa, Pan Parketa, koji generiraju razvoj u poljoprivrednom ili drvoprerađivačkom sektoru. To je putokaz za ostanak mladih u ruralnim sredinama, te nova zapošljavanja čime se direktno utječe na razvoj gospodarstva, te jačanje konkurentnosti domaće poljoprivredne proizvodnje koja je od strateške važnosti za razvoj Virovitičko-podravske županije. Osim toga, uz Razvojnu agenciju VIDRA, iz Programa ruralnog razvoja odobreno je 17 projekata ukupne vrijednosti 48.931.205,25 kuna. Time se grade novi plastenici naših gospodarstvenika, otvaraju se nova radna mjesta, modernizira se mehanizacija, obnovljaju se i grade nove farme. Osim toga, za razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja, odobreno je 26 malih projekata, ali iznimno važnih „malim poljoprivrednicima“ u vrijednosti 5.347.015,83 kuna. Našoj Virovitičko-podravskoj županiji, nova radna mjesta uz razvoj poduzetništva i poljoprivredu su prioritet koji nema alternative. U tome imamo punu potporu Vlade RH,a vjerujemo kako ćemo u budućnosti biti i bolje prometno povezani s ostatkom Hrvatske, kako brzom cestom prema Zagrebu, tako i modernijom željezničkom povezanošću.

Kako zadržati mlade u ruralnim područjima? Je li to razvoj znanosti, jer ove godine, slavi se 10 godina od osnivanja Visoke škole u Virovitici koja je ove jeseni upisala i studente računarstva? Primjer IT tvrtke Plave tvornice pokazuje da se i iz male sredine mogu raditi poslovi za cijeli svijet?

Od 128 gradova u Hrvatskoj, Virovitica je sedma u RH po studentskom standardu. Od pokretanja Visoke škole do uvjeta kakve nemaju u velikim sredinama prošlo je deset godina, no Virovitica danas ima i Visoku školu i studentski restoran i najljepši i najmoderniji studentski dom u Hrvatskoj, i to sve na jednom mjestu uz gotovo 500 studenata iz cijele Hrvatske koji studiraju u Virovitici. Malo dalje ponosno će stajati i Tehnološko-inovacijski centar, projekt Virovitičko-podravske županije. Mlade treba podržati u njihovim poduzetničkim idejama. Virovitičko-podravska županija uvijek će stajati uz njih kako bi se povećala zaposlenost i kako bi oni ostali u Hrvatskoj. Pokazatelji upozoravaju da imamo pozitivnih pomaka. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica ukupni prihod poduzetnika na području naše županije u 2016. godini značajno je povećan i iznosi 3.880.661.000 kuna, odnosno 10 posto više nego u 2015. godini. Plava tvornica je sjajan primjer uspješnosti. Počeli su kao mala tvrtka, a danas rade s cijelim svijetom. Razvoj računarstva i IT tehnologije su nam iznimno važni. Zato danas na Visokoj školi u Virovitici imamo Studij računarstva, a jedini smo od rijetkim županija u RH, u kojoj smo od 1. studenoga za 350 učenika petih razreda s područja naše županije, pokrenuli pilot projekt micro bit edukacije.