Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Ministar Tolušić u Zadru potpisao ugovore za sanaciju cesta oštećenih poplavom

Ministar Tolušić u Zadru potpisao ugovore za sanaciju cesta oštećenih poplavom

Ministar poljoprivrede RH Tomislav Tolušić je u ponedjeljak 18. prosinca u Domu županije potpisao ugovore za sanaciju šteta na cestama za potrebe poljoprivrede, s čelnim ljudima gradova i općina stradalih u rujanskim poplavama u Zadarskoj županiji.

Za uređenje poljskih puteva i prilaza poljoprivrednim površinama 18 jedinica lokalne samouprave na području Zadarske županije dobit će 6,5 milijuna kuna. Ukupne štete bile su veće od 320 milijuna kuna, a župan je izrazio uvjerenje da će do ljeta veći dio infrastrukture biti uspješno saniran.

"Zahvaljujući pravodobnoj reakciji, već do sada smo uspjeli sanirati dosta infrastrukturnih objekata. U prvom redu sanirali smo najvažnije prometnice, kao i zdravstvene ustanove – Bolnicu i Polikliniku. Sada su na redu školski objekti i nerazvrstane ceste. Dio putova su već same sanirale naše jedinice lokalne samouprave, a u tijeku su i radovi na sanaciji putova koje na otocima radi inženjerija Hrvatskih šuma, a u kopnenom dijelu županije pripadnici Hrvatske vojske. Do ljetne sezone moramo sve dovesti u najbolje moguće stanje, a posebno zahtjevan posao pred nama je u Ninu gdje moramo obnoviti dva mosta", rekao je Longin.

Gradu Ninu na čijem je području poplava prouzročila najviše štete ugovorom je dodijeljeno 1,4 milijuna kuna. Općina Privlaka dobit će 1,1 milijun kuna, a Sali milijun kuna. Sredstva ministarstva poljoprivrede dobile su još i općine Preko, Kali, Kukljica, Pašman, Bibinje, Sukošan, Privlaka, Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Vrsi, Galovac, Poličnik, Posedarje, Starigrad i Ražanac.

"Zahvaljujemo cijeloj Vladi RH na konkretnim potezima koje čine da se što prije saniraju štete na našem području. Zahvaljujem i županu Longinu koji nas je od prvog dana okupio i svakodnevno je u kontaktu s nama. Mi smo u gradu Ninu imali najveće štete, ali se nadamo da ćemo do ljetne sezone većinu toga uspješno sanirati", istaknuo je gradonačelnik Nina Emil Ćurko.

Ministar Tolušić je najavio da će Vlada RH Zadarskoj županiji osigurati dodatna sredstva za saniranje šteta od poplava.

"Vlada RH je osigurala oko 30 milijuna kuna za štete od elementarnih nepogoda od čega je više od 20 milijuna kuna namijenjeno Zadarskoj županiji za sanaciju komunalne infrastrukture. Mogu vam otkriti još jednu dobru vijest – svi gradovi i općine iz vaše županije koji su se prijavili na mjeru 7.2.2. Europskog fonda za ruralni razvoj, a to su Nin, Benkovac, Poličnik, Preko, Kali, Pakoštane, Sv. Filip i Jakov i Zemunik, dobit će tražena sredstva vezana za sanaciju i izgradnju nerazvrstanih cesta u ukupnom iznosu od 28 milijuna kuna. Vlada RH i moje ministarstvo i u budućnosti će podržavati sve kvalitetne razvojne projekte u Zadarskoj županiji ", poručio je Tolušić.