Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Najava: Idućeg tjedna aktivnosti u sklopu CROSS OVER projekta u Poljskoj

Najava: Idućeg tjedna aktivnosti u sklopu CROSS OVER projekta u Poljskoj

Idućeg tjedna u Gdanjsku će se održati posljednja međunarodna aktivnost u sklopu CROSS OVER projekta. U sklopu ovog događanja, među ostalim aktivnostima, će biti održana panelna diskusija o rezultatima izbora za Europski parlament na kojoj će sudjelovati Magdalena Adamvicz, zastupnica u Europskom parlamentu i Aleksandra Dulkiewicz, gradonačelnica Gdanjska. Ovo će biti prilika da se sudionici upoznaju sa primjerima dobre prakse kao što su Vote4Friendship (Alliance 4 Europe) Go Vote (gradsko područje Gdansk-Gdynia-Sopot) i We are Europe (Wszystko dla Gdanska).

Projekt CROSS OVER  ima za cilj podizanje svijesti i interesa za aktivno građanstvo i građanski angažman na lokalnoj i na europskoj razini. Fokus prjekta je na razmjeni iskustava između članica s najvećim postotkom izlaska mladih na izbore za Europski parlament 2014. godine (Malta, Italija, Danska, Irska i Švedska) te onih s najmanjim postotkom (Češka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Slovenija i Slovačka).

Temeljna ideja projekta je razviti akcije koje mogu učinkovito riješiti nedostatak interesa za glasanje mladih na europskoj razini. Kako bi se ispravno riješio taj izazov, potrebna je promjena načina razmišljanja, a to se mora postići “zdravom” izloženost raspravama i aktivnostima o tome zašto je sudjelovanje presudno za budućnost Unije i njezine građane. Stoga, očekivani rezultati projekta su poboljšanje znanja i vještina mladih sudionika i unapređenje demokratskog angažmana potaknutog na europskoj razini, uglavnom kroz povećanje stope sudjelovanja na izborima za Europski parlament 2019.