Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Najvažnije je fotografirati srcem, a za to je potrebno otvoriti oči
  • Najvažnije je fotografirati srcem, a za to je potrebno otvoriti oči

Najvažnije je fotografirati srcem, a za to je potrebno otvoriti oči

Druga u nizu priča o fotografima natječaja "Volim svoju županiju" vodi nas u Karlovačku županiju, koju predstavlja fotografija Mirne Vidić.

Inspiraciju za fotografiju, Mirna Vidić, pronalazi upravo u svom rodnom Karlovcu i njegovoj okolici. Fotoaparat je njezin vjerni pratitelj na putovanjima, a čak i kad joj nije pri ruci, Mirnino oko svijet gleda kroz svoj poseban objektiv. Obično zamjećuje sitnice i odmah u mislima slaže kadrove. O fotografiji uglavnom uči kroz čitanje različitih korisnih članaka, ali i eksperimentiranjem s širokim spektrom mogućnosti koje nudi njen fotoaparat.

Kako kaže, na natječajima ne sudjeluje često. Ipak, ponosna ja na radove koji su joj objavljeni u Digital foto magazinu. Njena je fotografija odlukom stručnog žirija postala dijelom putujuće izložbe „Volim svoju županiju“, a kako nam je otkrila, ovo nije prvi puta da je njena fotografija postala dijelom grupne izložbe.

Svi posjetitelji izložbe „Volim svoju županiju“ moći će vidjeti jednu od karlovačkih rijeka, Koranu, onako kako ju je Mirna doživjela kroz svoj objektiv, u spokojnom trenutku pred zalazak sunca. Mirna je upravo tu fotografiju odabrala „jer na neki način pokazuje dušu grada i  rijeku Koranu, nekada spokojnu i mirnu, nekada divlju i prijeteću, ali uvijek živu i  neuhvatljivu, nezaustavljivu na svome vječnom putu“.  

Kao što je i sama Mirna istaknula, važno je sudjelovati u natječajima poput „Volim svoju županiju“ jer „to je način da i drugi upoznaju ljepote vašeg djela Hrvatske i da ih privučete i probudite u njima znatiželju za svoj kraj“. Prema Mirninom mišljenju, najvažnije je fotografirati srcem, a za to je potrebno dobro otvoriti oči i osvrnuti se oko sebe.

„Sretna sam što mi je data šansa da pokušam na ovaj način približiti svoju županiju ljudima iz drugih dijelova Hrvatske i nadam se da ću uspjeti prenijeti barem dio svojih osjećaja prema Karlovcu i  Karlovačkoj županiji kroz ovu fotografiju.“, zaključila je Mirna.

Podsjetimo, u ovogodišnjem je izdanju foto-natječaja „Volim svoju županiju“ sudjelovalo više od 1300 fotografa, koji su kroz svoje objektive nastojali zabilježiti ono najbolje od hrvatskih županija. Najbolje fotografije postale su dijelom putujuće izložbe, a obzirom na velik broj kvalitetnih radova, u planu je i izdavanje monografije te, naravno, novo izdanje foto-natječaja.