Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Od gradonačelnica do zastupnica u Europskom parlamentu: istraživanje Vijeća europskih općina i regija (CEMR)

Od gradonačelnica do zastupnica u Europskom parlamentu: istraživanje Vijeća europskih općina i regija (CEMR)

Žene čine polovinu čovječanstva, a ipak čine samo 1/3 političkih donositeljica odluka u Europi i oko 15% gradonačelnica. Novo istraživanje Vijeća europskih općina i regija (CEMR) pokazuje da, unatoč nekim dobicima, politika ostaje „muški“ svijet.

Istraživanje „Žene u politici: lokalni i europski trendovi“ pruža dubinsku analizu zastupljenosti žena u 41 europskoj državi na svim razinama vlasti, od lokalnih vijeća do Europskog parlamenta.

Pokrivajući desetogodišnje razdoblje, istraživanje prikazuje podatke po državama, pokazuje gdje su i kako žene napredovale i daje preporuke za daljnji napredak.

Iako su žene još uvijek nedovoljno zastupljene, dobici su postignuti u lokalnim vijećima. Udio lokalnih predstavnica porastao je s 23,4% u 2008. na 29% u 2019. godini. Situacija se značajno razlikuje od zemlje do zemlje. Udio lokalnih vijećnica kreće se od 10,7% u Turskoj do 47,2% na Islandu. Nadalje, samo 8 od 41 europske prijestolnice vode žene gradonačelnice.

Slična je situacija i u zemljama s regionalnim skupštinama, od 13,9% regionalnih predstavnica u Slovačkoj do 49% u Francuskoj, gdje od 2000. godine postoje kvote.

Prosječni udio žena u nacionalnim parlamentima porastao je s 21,9% u 2009. na 28,5% u 2019. Udio u Europskom parlamentu kontinuirano se povećavao tijekom godina s 15% u 1979 na 40% u 2019. Međutim, žene nisu jednako zastupljeni u političkim skupinama, a neke su pale ispod 35%.

Svi podaci ovog velikog CEMR-ovog istraživanja mogu se preuzeti u PDF formatu:

https://ccre.org/img/uploads/piecesjointe/filename/CEMR_Study_Women_in_politics_EN.pdf

 Priopćenje je preuzeto sa stranice https://www.ccre.org/en/actualites/view/3943

A kako naše zamjenice župana komentiraju aktualnu situaciju pročitajte na poveznicama:

http://hrvzz.hr/novosti/hrvatska_zajednica_zupanija/odgovarajuca_zastupljenost_zena_u_politici_rezultira_vecom_uspjesnoscu_organizacije_i_zajednice-44107

http://hrvzz.hr/novosti/hrvatska_zajednica_zupanija/politicka_participacija_zena_stagnira_usprkos_zakonskim_rjesenjima-44237

http://hrvzz.hr/novosti/hrvatska_zajednica_zupanija/inspirativne_zenske_price_zenama_su_najbolja_motivacija-44380

http://hrvzz.hr/novosti/hrvatska_zajednica_zupanija/svijet_danas_ali_i_u_povijesti_mijenjalo_je_puno_mladih_zena-44535