Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Održan okrugli stol Antikorupcija i transparentnost u javnoj upravi: "Borba protiv korupcije treba postati nacionalni prioritet"
  • Održan okrugli stol Antikorupcija i transparentnost u javnoj upravi: "Borba protiv korupcije treba postati nacionalni prioritet"
  • Održan okrugli stol Antikorupcija i transparentnost u javnoj upravi: "Borba protiv korupcije treba postati nacionalni prioritet"
  • Održan okrugli stol Antikorupcija i transparentnost u javnoj upravi: "Borba protiv korupcije treba postati nacionalni prioritet"

Održan okrugli stol Antikorupcija i transparentnost u javnoj upravi: "Borba protiv korupcije treba postati nacionalni prioritet"

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije (9. prosinca) Hrvatska zajednica županija je u suradnji s Institutom za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) organizirala okrugli stol "Antikorupcija i transparentnost u javnoj upravi". Navedeni okrugli stol održan je u petak, 8. prosinca u Zaprešiću, a sudjelovali su  dr.sc. Igor Klopotan (Sveučilište Sjever), dr.sc. Renato Matić (Hrvatski studiji), Tomislav Matoc (Ministarstvo pravosuđa) i Duje Prkut (GONG) dok je modertorica bila dr.sc. Senada Šelo Šabić (IRMO)

Uvodno su se prisutnima obratili zamjenik zaprešićkog gradonačelnika Damir Benčević i zamjenik zagrebačkog župana Hrvoje Frankić.

Zamjenik gradonačelnika Benčević predstavio je neke primjere dobre prakse i objasnio kako su oni u Gradu doskočili ovoj rak rani svakog demokratskog društva. „Nastojimo biti što transparentniji i otvoreniji da napravimo dobru sinergiju uprave i građana te zato dajemo podršku svakoj inicijativi i projektu koji za cilj imaju spječavanje bilo kojeg oblika antikorupcije“ zaključio je.

 „Što smo mi više transparentni to će građani imati više povjerenja u nas. Prema istraživanjima o zastupljenosti korupcije, Hrvatska je ovdje na samom dnu. Zbog toga antikorupcija predstavlja područje na kojem treba intenzivno raditi cijelo društvo – od onih koji biraju, do onih koji prate, nadziru i sankcioniraju svaku pojavu korupcije“ rekao je zamjenik župana Frankić pohvalivši projekt Hrvatske zajednice županija Otvoreni proračun kao jedan od dobrih alata koji pomažu u sprječavanju korupcije.

Nakon uvodnih riječi, profesor sa Sveučilišta Sjever dr.sc. Igor Klopotan se osvrnuo na povezanost makroeonomskih čimbenika na korupciju u pojedinoj zemlji. Prema istraživanju, BDP, nezaposlenost i visina prosječnog neto dohotka izravno utječu na ozbiljnu količinu korupcije u jednoj državi. Sukladno tome, objasnio je i povezanost iseljavanja mladih i zastupljenosti korupcije. Naime, kao razlog odlaska iz Republike Hrvatske mladi najčešće navode nepotizam i korupciju. „Mladi najčešće odlaze u prvih četrnaest najtransparentnijih zemalja prema indeksu percepcije korupcije. Prema ovom istraživanju, Hrvatska je na 55. mjestu i tu stagniramo od 2012. do danas. Iako smo na sredini ljestice ne trebamo biti zadovoljni time i trebamo težiti da budemo pri samom vrhu.“ rekao je.

O političkom utjecaju u profesionalnim strukturama javnih institucija kao čimbeniku korupcijskog rizika govorio je dr.sc. Renato Matić koji je kako bi to istražio proveo tristotinjak intervjua sa službenicima iz Danske, Finske, Norveške, Švedske, Njemačke, Bugarske, Rumunjske, Srbije i Hrvatske. U okviru tog istraživanjima u fokusu su bile tri teme – prohodnost javnih institucija, politički utjecaj i mogućnost upravljanja vlastitom karijerom. „Od početka istraživanja bilo je vidljivo da je politički utjecaj u javnim strukturama snažan i da se to u tim sustavima pokazao kao najveći problem.“ istaknuo je Matić.

„Prevencija korupcije nije još u dovoljnoj mjeri shvaćena kao važna i još uvijek se represija doživljava kao ta koja je najbitnija u suzbijanju korupcije, ali činjenica je da ravijenije zemlje više ulažu u prevenciju. Problem je i u tome što građani smatraju da su svi napori pokušaja sprječavanja korupcije uzaludni. Stručnjaci kažu da je korupciju nemoguće iskorijenit jer nema društva u kojem korupcije nema. Ipak, to ne bi trebalo značiti da ne trebamo raditi na prevenciji i represiji.“ objasnio je Tomislav Matoc iz Sektora za sprječavanje korupcije Ministarstva pravosuđa.

Duje Prkut iz GONG-a pohvalio je zakonodavni okvir koji se tiče korupcije (Zakon o financiranju političkih stranaka, Zakon o pravu na pristup informacijama, Zakon o popisima birača) te neovisne institucije Povjerenstva za sukon interesa i Povjerenika za informiranje. Ipak, borba protiv korupcije u javnosti je percipirana kao beznačajna tema. „Nalazimo se u nezahvalnoj situaciji jer imamo sustav koji je postavljen na krivi način, a opet imamo pozitivne priče koje se događaju usprkos sustava i takvi pozitivni primjeri trebaju biti primjenjivi na cijelo društvo.“ rekao je Prkut.

Svi sugovornci na kraju se se složili kako je, zbog svega ranije spomenutog, korupcija jedna od tema koju treba staviti kao nacionalni prioritet i pokušati ga rješiti kako bi pokazali da mlađe generacije imaju temelje za bolju budućnost.

 

Okrugli stol jedna je od aktivnosti projekta „Anti-corruption and transparency in public administration training for trainers and students“ financiranog od strane Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj u sklopu Programa malih potpora (Small Grants Program).Projekt „Anti-corruption and transparency in public administration training for trainers and students“ financiran je od strane Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj u sklopu Programa malih potpora (Small Grants Program). U suradnji s Institutom za razvoj i međunarodne odnose IRMO, Hrvatska zajednica županija će ovaj projekt provoditi do 29. rujna 2018. godine. Tema projekta je antikorupcija s posebnim naglaskom na studente koji će tijekom ovog jednogodišnjeg projekta učiti o antikorupciji i transparentnosti u javnoj upravi. Kako u srednjim školama i fakultetima ne postoji predmet ili tematska cjelina koja bi se bavila ovom problematikom, ovim će projektom biti educirani profesori koji bi željeli u svoj program uvrstiti i dio o korupciji. Profesorima će trodnevni trening na ovu temu održati istaknuti američki stručnjak iz područja antikorupcije, a osim navedene aktivnosti bit će još organiziran okrugli stol i jednodnevna radionica za studente. Ukupna vrijednost projekata je 15 tisuća američkih dolara, od čega Hrvatska zajednica županija sudjeluje s 3 tisuće dolara.