Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Potpisan ugovor o sufinanciranju projekta Master plana integriranog prijevoza putnika za područje sjevera Hrvatske

Potpisan ugovor o sufinanciranju projekta Master plana integriranog prijevoza putnika za područje sjevera Hrvatske

U Županijskoj palači u Varaždinu jučer je potpisan Ugovor za izradu Master plana integriranog prijevoza putnika i intermodalnog prijevoza tereta na području sjeverne Hrvatske između Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i prijavitelja projekta.

Riječ je o dokumentu koji predstavlja generalni prometni plan za dugoročno prometno planiranje područja Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije. Ugovor u vrijednosti od 5.199.600 kuna sa 85 posto sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok će po 5 posto sufinancirati tri susjedne Županije iz svojih proračuna.

Potpisivanju Ugovora prisustvovali su ministar Siniša Hajdaš Dončić, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, župan Međimurske županije Matija Posavec te župan Varaždinske županije Predrag Štromar koji je zahvalio susjednim županijama na partnerstvu.

“Mi već četiri godine pripremamo taj projekt jer vidimo da imamo lošu dostupnost javnog prijevoza, kao i visoke cijene javnog prijevoza. To nam smanjuje konkurentnost u privlačenju stranih investitora, a integriranjem javnog prijevoza možemo povećati zaposlenost. Dobili bismo puno više linija i vlakom i autobusom, a cijene će biti puno niže. Primjerice, mjesečna karta od Višnjice do Varaždina iznosi više od 1.300 kuna pa očekujemo da će cijene karata biti niže za 30 i više posto”, istaknuo je župan Štromar.

Župan Darko Koren je istaknuo kako vjeruje u uspješnu suradnju triju županija i na ovom projektu, a koje su svoje partnerstvo dokazale prije svega suradnjom na projektu Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica. Župan se osvrnuo i na probleme prometne infrastrukture što je zajedničko svim županijama i istaknuo važnost podrške nadležnog ministarstva u rješavanju tih problema.

„Ovaj integrirani prijevoz još je jedan korak prema napretku, a to treba iskoristiti, posebice kada EU nudi mogućnost povlačenja sredstava. Ovime rješavamo stvarne potrebe stanovništva te u konačnici i gospodarstva“, naglasio je Posavec.

Ministar Hajdaš Dončić pojasnio je da je ovaj potpisani Ugovor jedan u nizu od ukupno deset ugovora koje Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture upravo potpisuje s lokalnim i regionalnim upravama, te s razvojnim agencijama u Hrvatskoj koje su lani na natječaju dobile bespovratna sredstva za izradu svojih Master planova. Ministar je izdvojio ovo potpisivanje ugovora kao dobar primjer međužupanijske suradnje.Inače, Master plan bi trebao biti temelj stvaranja održivog, djelotvornog, sigurnog i učinkovitog prometnog sustava sjeverne Hrvatske. Trenutno se priprema dokumentacija za natječaj za odabir izvođača studije, a izrada Master plana trebala bi biti gotova do kraja 2016. godine.

Potpisivanju su prisustvovali i saborski zastupnik Mario Habek, zamjenici župana Varaždinske županije Alen Kišić i Alan Košić te predsjednik Županijske skupštine Međimurske županije Mladen Novak.