Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Preko 7 milijuna eura bespovratnih EU sredstava za 10 novih projekata

Preko 7 milijuna eura bespovratnih EU sredstava za 10 novih projekata

Petar Mamula, zamjenik župana Primorsko-goranske županije i Ljudevit Krpan, pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima izvijestili su o aktivnostima upravnih tijela Županije na pripremi i provedbi EU projekata za srpanj i kolovoz 2018. godine.

Zamjenik Mamula istaknuo je da je tijekom srpnja i kolovoza Primorsko-goranskoj županiji odobreno 5 europskih projekata u okviru programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska ukupne vrijednosti bespovratnih sredstava preko milijun eura, te još dva projekta u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ za prirodnu baštinu ukupne vrijednosti 7,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za PGŽ i Javnu ustanovu Priroda. Tu su još i dva projekta manje vrijednosti te jedan značajan infrastrukturni, Rekonstrukcija i dogradnja Zapadnog dijela luke Cres, nositelj projekta je Županijska lučka uprava, a ukupna mu je vrijednost 34.3 milijuna kuna. Ukupno se radi o preko 7 milijuna eura bespovratnih europskih sredstava za novih 10 projekata odobrenih tijekom protekla dva mjeseca. Istaknuti su i projekti Javne ustanove „Priroda“ te UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije, a radi se o Interpretacijskom centru Prirodne baštine Primorsko-goranske županije te Centru za posjetitelje o velikim zvijerima. 

Također, zamjenik Mamula izvijestio je o davanju suglasnosti ravnateljici Županijske lučke uprave Bakar-Kraljevica-Kostrena za zaključivanje Ugovora o javnoj nabavi radova na izgradnji luke Kraljevica – lučki bazen Carovo. Vrijednost radova je 7 milijuna i 270 tisuća kuna s rokom završetka od 240 kalendarskih dana od dana uvođenja u posao. Sredstva za provedbu ovog Ugovora Županijska lučka uprava osigurala je iz vlastitih sredstava te sufinanciranjem od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u iznosu od 3 milijuna kuna, a od strane Primorsko-goranske županije u iznosu od 500 tisuća kuna. 

Pročelnik Krpan predstavio je nacrt prijedloga Glavnog plana razvoja prometnog sustava funkcionalne regije Sjeverni Jadran te prijedlog odluke o upućivanju Strateške studije utjecaja na okoliš Glavnog plana razvoja prometnog sustava funkcionalne regije Sjeverni Jadran na javnu raspravu. Pozvao je na sudjelovanje u javnoj raspravi koja će trajati od 13. rujna do 12. listopada kako bi projekt bio uspješno zaključen.