Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Upoznajte žiri natječaja „Volim svoju županiju“

Upoznajte žiri natječaja „Volim svoju županiju“

Treće izdanje foto natječaja „Volim svoju županiju“ u punom je jeku, a odaziv je i bolji od očekivanog. U samo prva dva tjedna, broj pristiglih fotografija premašio je ukupan broj fotografija iz prošlog natječaja, a iz dana u dan pristižu nove fotografije. Evidentno je da je pred ovogodišnjim žirijem izrazito težak zadatak te da će pobjedničku fotografiju odlučivati nijanse.

I ove godine stručnim će žirijem predsjedati iskustvo profesionalne fotografkinje Mare Milin, a pridružit će joj se Mateja Gošćiej, Bernardo Pahor i Kristijan Toplak, županijski službenici iz područja odnosa s javnošću. Uz njih, ulogu počasnog člana dobio je Alan Špiljak, prošlogodišnji pobjednik natječaja.

Svaki će član žirija pristigle fotografije ocijeniti bodovima od 1 – 10. One koje će biti bodovane s 32 i više bodova ulaze u uži izbor za pobjednike i iz tog uskog kruga, dobivamo pobjedničku fotografiju.

Ovom prilikom donosimo Vam nekoliko kratkih crtica o svakom članu žirija.

 

Mare Milin

Iako je stigla u Zagreb kako bi studirala industrijski dizajn, na drugoj godini fakulteta otkrila je fotografiju, što joj je potpuno zaokupilo um i srce. Kao fotograf je počela raditi odmah, šest mjeseci nakon što je prvi puta uzela posuđeni fotoaparat u ruke u svrhu svog prvog posla u GDK Gavella. Od tada do danas, radovi Mare Milin krasili su omote brojnih glazbenih izdanja, omote knjiga, radila je u sklopu kazališnih i drugih umjetničkih projekata, u mnogim reklamnim kampanjama, modnim editorijalima, intervjuima, kampanjama hrvatskih modnih dizajnera.

Dobila je nekoliko nagrada, od čega voli istaknuti prvu, iz 1995., i za sad, posljednju, a to je nagrada Tošo Dabac Fotokluba Zagreb.

Za sebe kaže da se fotografijom namjerava baviti "dok je u njoj duha i daha".

 

Mateja Gošćiej

Svoju karijeru, Mateja je započela kao novinarka i urednica sportskog programa čakovačke televizije SrceTV. Paralelno uz televizijski angažman, radila je i za sportske portale. Kako to obično biva, iz novinarskih je voda prešla u odnose s javnošću, zaposlivši se u Uredu župana kao stručna suradnica za protokol. Danas je na mjestu voditeljice Odsjeka za odnose s javnošću Međimurske županije.

 

Bernardo Pahor

Svoju bogatu karijeru, Bernardo je započeo kao honorarni novinar Večernjeg lista te profesor Politike i gospodarstva u Srednjoj šumarskoj školi u rodnom Karlovcu. U Karlovačkoj je županiji počeo raditi još 1994. godine kao savjetnik za sigurnost i civilne obrambene pripreme u Uredu župana, a trenutno je voditelj Odsjeka za protokol i odnose s javnošću županije.

Znanje i zanimanje za fotografiju pokazao je kao urednik tri foto-monografije: Foto-monografija Karlovačke županije; Mostovi Karlovačke županije te Utvrde i kurije Karlovačke županije. Uz to, bio je član uređivačkog kolegija za izradu monografije Hrvatske zajednice županija – Skriveni biseri hrvatskih županija

 

Kristijan Toplak

Više od dvadeset godina rada u medijima te deset godina u odnosima s javnošću svakako potvrđuju Kristijanovu stručnost te će njegova znanja doprinijeti prosudbama žirija ovogodišnjeg natječaja. Svoju je karijeru započeo 1993. godine kao novinar Radio Virovitice i pomoćnik sportskog urednika Vinkovačkog lista. Od 2016. godine počinje raditi u Virovitičko-podravskoj županiji kao zamjenik pročelnice Ureda župana.

Uz sport, fotografija je Kristijanova druga ljubav. „Majstor fotografije“ postao je 2010. godine položivši ispit pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, a iza sebe ima pet skupnih te jednu samostalnu izložbu fotografija. Osim fotografiranjem, bavi se i režiranjem promotivno-dokumentarnih filmova.

 

Alan Špiljak

Samozatajni Alan pobjednik je prošlogodišnjeg izdanja foto natječaja Volim svoju županiju. Fotografijom zvjezdanog neba kod Huma na Sutli zadivio je stručni žiri, a iz tog je razloga ove godine postao počasnim članom žirija. Inače, ovaj se dvadesetčetverogodišnjak fotografijom bavi već devet godina, a najviše voli fotografirati krajolike. Uz to, u slobodno vrijeme svira klavir.