Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Župan Goran Pauk na sjednici Političkog odbora Vijeća europskih lokalnih i regionalnih jedinica u Münchenu

Župan Goran Pauk na sjednici Političkog odbora Vijeća europskih lokalnih i regionalnih jedinica u Münchenu

Šibensko-kninski župan Goran Pauk otputovao je u München kako bi prisustvovao sjednici Političkog odbora Vijeća europskih lokalnih i regionalnih jedinica (CEMR) koja se održava 25. i 26. lipnja 2015. godine.

Dvodnevnoj sjednici Političkog odbora CEMR-a prisustvovati će predstavnici 27 zemalja članica, a raspravljati će se  o financijskim, upravnim i statutarnim pitanjima. Također, biti će održane i dvije rasprave, u četvrtak je na dnevnom redu rasprava na temu „Od migracije do integracije – preko lokalnih i regionalih jedinica do inkluzivnog kontinenta“, dok će se u petak raspravljati o mogućnostima lokalnih i regionalnih samouprava iz zemalja Istočnog partnerstva vezanima za novu Europsku susjedsku politiku.

Vijeće europskih lokalnih i regionalnih jedinica (CEMR) najstarija je i najšira europska udruga lokalne i regionalne samouprave koja djeluje od 1951. godine. CEMR danas okuplja preko 60 nacionalnih udruženja lokalne i regionalne samouprave iz 41 države Europe, te zastupa interese oko 150 000 lokalnih i regionalnih jedinica.

Hrvatska zajednica županija je od  7. prosinca 2008. članica  CEMR-a. Članovi Političkog odbora CEMR-a su, uz župana Gorana Pauka i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i predsjednica Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Ana Marija Petin.

Raspon djelatnosti Vijeća europskih lokalnih i regionalnih jedinica uključuje utjecanje na europsko zakonodavstvo i javne politike, jačanje lokalnih i regionalnih jedinica, te razmjenu iskustava među njima i suradnja s partnerima diljem svijeta. Područja od posebnog interesa za rad Vijeća su: regionalne politike i upravljanje, transport, zaštita okoliša, te jednakost šansi.