20240326 Opening Sg

75 godina Vijeća Europe

28.03.2024 00:30

U tijeku je 46. plenarno zasjedanje Kongresa lokalnih regionalnih vlasti Vijeća Europe u povodu čije se 75. obljetnice obratila glavna tajnica Marija Pejčinović Burić.

Glavna tajnica Marija Pejčinović Burić u svom je govoru na sjednici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti obilježila važnost 75. obljetnice Vijeća Europe koja se poklapa s 30. obljetnicom Kongresa kao i 10. obljetnicom inicijative mladih.

“Vrlo sam zadovoljna nedavnim jačanjem Kongresa i njegovih aktivnosti, nakon samita u Reykjavíku i Deklaracije prošlog svibnja. Ovo jačanje povezano je s napretkom postignutim administrativnom reformom i usvajanjem programa i proračuna prošlog prosinca, što je dovelo do stvarnog povećanja resursa za statutarne aktivnosti promatranja i praćenja Kongresa”, istaknula je glavna tajnica.

Marija Pejčinović Burić prezentirala je i presjek svog mandata, s naglaskom na glavna postignuća. “Željela bih izraziti podršku predsjedniku Kongresa za vrijeme mandata i naglasiti važnost njegovih napora protiv nasilja nad lokalno izabranim predstavnicima, koje se ni pod kojim okolnostima ne može tolerirati i ne smije proći nekažnjeno. Moramo ostati ujedinjeni u našoj predanosti zaštiti temeljnih prava i promicanju demokracije na svim razinama upravljanja. Vladavina prava je naš kompas koji vodi naše postupke i odluke za budućnost utemeljenu na pravdi i jednakosti”, zaključila je.