55208 043 870pxl

75 godina Vijeća Europe: Ljudska prava su najviše narušena na područjima migracija

28.03.2024 00:37

Pandemija COVID-19, ruska invazija na Ukrajinu, sukob između Armenije i Azerbajdžana oko regije Karabah samo su neki od primjera erozije vladavine prava i kršenja ljudskih prava koje je spomenula Povjerenica.

Dunja Mijatović, povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava, u svom obraćanju na 46. sjednici Kongresa loklanih i regionalnih vlasti Vijeća Europe osvrnula se na svoj šestogodišnji mandat, istaknuvši kako je “svjedočila izrazitom pogoršanju mogućnosti ljudi da uživaju svoja ljudska prava”.

Pandemija COVID-19, ruska invazija na Ukrajinu, sukob između Armenije i Azerbajdžana oko regije Karabah samo su neki od primjera erozije vladavine prava i kršenja ljudskih prava koje je spomenula Povjerenica. Ukazala je i na slučajeve takve erozije na lokalnoj razini, poput politički motiviranih uhićenja gradonačelnika ili vijećnika ili neopravdane zabrane kandidatima da sudjeluju na izborima. Prema njezinim riječima, jedna od glavnih zabrinutosti bila je činjenica da su čak i lokalne vlasti ponekad ignorirale međunarodne standarde ljudskih prava i poduzimale mjere koje su bile u suprotnosti s njihovim zakonskim obvezama.

“Erozija vladavine prava najočitija je u području migracija, gdje su prakse koje narušavaju dostojanstvo i prava pojedinaca sve češće. Odricanja, neadekvatni odgovori na pomorske tragedije, nehumani uvjeti prihvata i restriktivne politike ponovnog spajanja obitelji, iako nisu novost, sada se događaju alarmantnom redovitošću i intenzitetom”, naglasila je Povjerenica. Posebno je istaknula pad poštivanja temeljnih pravnih načela u postupanju s izbjeglicama i tražiteljima azila. Ipak, tijekom svog mandata i posjeta zemljama, povjerenica je svjedočila naporima dužnosnika, uključujući na lokalnoj i regionalnoj razini, u obrani ljudskih prava, često uz veliki osobni rizik.

Cijeli govor dostupan je na POVEZNICI.