Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • „Biblija projekata“ Karlovačke županije

„Biblija projekata“ Karlovačke županije

“Biblija projekata”, kako su je prozvali lokalni mediji, Karlovačku županiju bi trebala pretvoriti u jednu od najpoželjnijih za život. Radi se o projektima koje inicira župan Damir Jelić, a planira ih izvršiti u suradnji s gradovima, općinama i državom. Oni se uglavnom odnose na uređenje cesta, energetsku obnovu škola i domova zdravlja, ali i neke veće, milijunske projekte. Među njima se nalazi i izgradnja Doma Nikole Tesle u Karlovcu, čime će se odati počast njegovim gimnazijskim danima koje je proveo upravo u karlovačkoj gimnaziji. Osim obrazovne, Dom će imati i turističku funkciju.


Ponajviše turističku funkciju imat će i veliki projekt umrežavanja i obnove 10 dvoraca na području Karlovačke županije. Njime bi trenutačno zapušteni dvorci dobili novu funkciju, a na području županije bi se otvorila nova radna mjesta. Ideja je da se u svakom dvorcu prodaju proizvodi OPG-ovaca, održavaju razni festivali, a svi bi bili povezani mobilnim informacijskim centrom.
Procjenjuje se kako će ovaj veliki projekt koštati 80 milijuna eura, od kojih bi većina trebala doći iz europskih fondova, a na njemu se radi u suradnji sa Javnom ustanovom Regionalnom razvojnom agencijom Karlovačke županije. Neki od dvoraca i burgova koji će se obnoviti u sklopu ovog projekta su Star grad Slovin u Slunju, Stari grad Ozalj, Stari grad Modruš i drugi.

Više o Karlovačkoj županiji pročitajte na poveznici: https://www.jutarnji.hr/native/buducnost-hrvatske/karlovacka/9279566/