Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić na sastanku s predstavnicima Zajednice
  • Državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić na sastanku s predstavnicima Zajednice

Državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić na sastanku s predstavnicima Zajednice

Strategija demografske revitalizacije Republike Hrvatske do 2031. godine bila je tema sastanka održanog u utorak, 8. veljače. Ovaj sastanak inicirao je Središnji državni ured za demografiju i mlade kako bi se županije aktivno uključile u proces izrade navedenog dokumenta. S obzirom na to da je u tijeku izrada Strategije demografske revitalizacije Republike Hrvatske, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Željka Josić, dr. med., upoznala je s nacrtom predstavnike županija te zatražila od njih prijedloge, razmišljanja te povratnu informaciju na do sada odrađene korake u izradi.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i brodsko-posavski župan dr. sc. Danijel Marušić, dr. med. vet. je pohvalio napore Središnjeg državnog ureda i ministarstava i istaknuo kako je, gledajući posljednje podatke Državnog zavoda za statistiku,  pitanje demografije temelj razvoja kako svih jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, tako i općenito razvoja Republike Hrvatske. Na statistiku se osvrnula i državna tajnica te navela da Strategija odgovora na nove i stare izazove kroz jasno i prepoznatljivo utvrđene dugoročne strateške ciljeve koji doprinose rješavanju nepovoljnih demografskih trendova koji su prisutni u Hrvatskoj od kraja 60-tih godina prošlog stoljeća. Kao jednu od aktivnih mjera s demografskim učinkom na lokalnoj razini državna tajnica Josić je istaknula izdvajanje sredstava za poticaj mladim obiteljima za izgradnju/adaptaciju ili kupovinu nekretnina koja se trenutno provodi u Splitsko-dalmatinskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Osječko-baranjskoj i Karlovačkoj županiji.

Na kraju sastanka, državna tajnica je pozvala predstavnike županija da se očituju sa svojim prijedlozima, komentarima i primjedbama na Strategiju kako bi se ostvarili zadani ciljevi, na dobrobit građana i općenitog razvoja Republike Hrvatske.