Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Europska pomoć Hrvatskoj nakon razornih potresa

Europska pomoć Hrvatskoj nakon razornih potresa

Usvojena je rezolucija za pomoć Hrvatskoj nakon razornih potresa. Europarlamentarci pozivaju na hitnu raspodjelu financijske i druge pomoći kako bi se omogućio brz oporavak područja pogođenih potresom.

EUROPSKA POMOĆ HRVATSKOJ NAKON RAZORNIH POTRESA

  • Smanjivanje administrativnog opterećenja povezanog s pristupom pomoći
  • Upozorenje o mogućem nepovratnom smanjenju broja stanovnika u pogođenim područjima
  • Obnova mora biti u skladu s protupotresnim standardima

Europarlamentarci pozivaju na hitnu raspodjelu financijske i druge pomoći kako bi se omogućio brz oporavak područja pogođenog potresom prošlog prosinca.

Europska komisija,  zajedno s europskim i hrvatskim institucijama, trebala bi smanjiti administrativne zahtjeve povezane s pristupom pomoći i potporom ljudima na terenu, ističu zastupnici u rezoluciji o ublažavanju posljedica potresa u Hrvatskoj. Upozoravaju da su hrvatske vlasti pod velikim financijskim pritiskom te kako iznimno ozbiljna situacija u pogođenim područjima može dovesti do nepovratnog smanjenja broja stanovnika s poražavajućim socijalnim i gospodarskim posljedicama.

Rekonstrukcija treba početi čim prije

Europarlamentarci pozdravljaju solidarnost država članica, europskih institucija i međunarodne zajednice iskazanu kroz uzajamnu pomoć u izvanrednim situacijama. Ističu važnost koju Mehanizam Unije za civilnu zaštitu ima u poticanju suradnje između nacionalnih tijela civilne zaštite diljem Europe.

Navode kako bi, zajedno s Komisijinim stručnjacima, hrvatske vlasti sada trebale napraviti brzu procjenu ukupne štete u Sisačko-moslavačkoj županiji te započeti s obnovom čim to okolnosti dopuste. Zastupnici potiču hrvatske vlasti da zajamče da će se u provedbi obnove poštovati zahtjevi za zgrade i infrastrukturu otpornu na potrese te primijeniti najviši profesionalni standardi i stručnost iz drugih država članica.

Konačno, europarlamentarci ističu da je za oporavak od teških potresa, poput onih u Hrvatskoj, potrebno znatno vrijeme. To bi trebalo uzeti u obzir pri reviziji Fonda solidarnosti EU-a (EUSF) kako bi se osiguralo dovoljno vremena za apsorpciju sredstava izvan trenutačnih rokova.

Rezolucija je prihvaćena u četvrtak s  677 glasova za, 5 protiv i 1 suzdržanim.

Kontekst

29. prosinca 2020. potres jačine 6,4 pogodio je središnju Hrvatsku, pri čemu je poginulo sedmero ljudi, više desetaka je ozlijeđeno te je nastala golema šteta na brojnim kućama i infrastrukturi oko Petrinje, Siska, Gline, Hrvatske Kostajnice te u više općina. Kroz Mehanizam civilne zaštite EU-a, 15 država članica odmah je poslalo pomoć, uključujući kontejnere za stanovanje, zimske šatore, vreće za spavanje, sklopive ležajeve te grijalice. Hrvatska je već bila pogođena snažnim potresom u zagrebačkom području u ožujku 2020. Šteta od tog potresa procijenjena je na više od 11.5 milijardi eura. Poginula je jedna osoba, a najmanje 27 je ozlijeđeno.  Parlament je odobrio 683,7 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU-a za pomoć Hrvatskoj u rješavanju razornih posljedica tog prvog potresa.

 

Poveznice

Tekst rezolucije dostupan je ovdje, 21.01.2021.

https://www.europarl.europa.eu/plenary/en/texts-adopted.html

Objava za medije EK-a, 30.12.2020.  EU mobilises emergency assistance for Croatia in the aftermath of devastating earthquake,

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hr/ip_20_2545

EP objava za medije, 16.11.2020. Solidarity Fund: €823 million in EU aid for eight member states https://www.europarl.europa.eu/news/hr/press-room/20201113IPR91596/solidarity-fund-EU823-million-in-eu-aid-for-eight-member-states