Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Europski odbor regija usvojio deklaraciju za stabilizaciju krize izazvane pandemijom koronavirusa

Europski odbor regija usvojio deklaraciju za stabilizaciju krize izazvane pandemijom koronavirusa

Europski odbor regija usvojio je 8. svibnja deklaraciju s prijedlozima koraka i mogućih rješenja za stabilizaciju krize izazvane pandemijom koronavirusa. Politički dokument proslijeđen je Europskoj komisiji, Europskom parlamentu, hrvatskom predsjedništvu Vijeća i predsjedniku Europskog vijeća.

Odbor regija čvrsto vjeruje u potrebu za koordiniranim i odlučnim odgovorom na krizne situacije umjesto oslanjanja samo na nacionalne odgovore. Spreman je poduprijeti jačanje neposrednih i dugoročnih kapaciteta EU-a da reagira u kriznim vremenima i aktivno sudjelovati u oblikovanju budućnosti Europske unije. Pozivaju na to da se u državama članicama decentralizira pristup financijskim instrumentima EU-a koji služe za rješavanje problema izazvanih COVID-om 19 i da se regionalnim vlastima osigura vlastiti izravan pristup tim resursima. Europski mehanizam za zdravstvenu zaštitu u izvanrednim okolnostima trebao bi znatno ojačati kapacitete EU-a za odgovor na krizne situacije i katastrofe, uključujući sudjelovanje nacionalnih, lokalnih i regionalnih struktura.

U deklaraciji se ističe potreba za odvažnim planom oporavka Europske unije za izlazak iz krize uzrokovane COVID-om 19, koji bi se temeljio na solidarnosti, održivom rastu i otpornosti. Provedba ciljeva održivog razvoja, europski zeleni plan i europski stup socijalnih prava moraju se nalaziti u srži tog plana.

Izvor