Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Europski parlament: Plenarna sjednica, fokus i aktivnosti hrvatskih zastupnika

Europski parlament: Plenarna sjednica, fokus i aktivnosti hrvatskih zastupnika

BRUXELLES – PLENARNA SJEDNICA

Četvrtak, 26. ožujka

Parlament će održati izvanrednu plenarnu sjednicu na kojoj će se raspravljati i glasati o prva tri prijedloga Europske komisije za rješavanje učinaka pandemije covid-19 u EU članicama. Riječ je o Inicijativi za ulaganja kao odgovoru na koronavirus, širenju područja djelovanja i pomoći iz Fonda solidarnosti EU-a i na krizu u javnom zdravstvu, te o zaustavljanju letova praznih zrakoplova. Naime, prema trenutnim pravilima, ako zračni prijevoznik ne iskoristi 80 % svojih slotova (termina koji se dodjeljuju za slijetanje i polijetanje) tijekom određene sezone, neće ih moći zadržati u idućoj sezoni.  Kako bi se zračnim prijevoznicima omogućilo da prilagode svoje kapacitete padu potražnje uzrokovanom covidom-19, pravilo „iskoristi ili izgubi“ privremeno će se obustaviti. Na sjednici koju uživo možete pratiti ovdje, bit će omogućeno daljinsko glasanje.

Nacrt dnevnoga reda:

10.00 sati:  Glasanje o zahtjevima za hitni postupak: Dodjela slotova u zračnim lukama: zajednička pravila; Posebne mjere za mobilizaciju ulaganja u zdravstvene sustave država članica i u druge sektore njihovih gospodarstava kao odgovor na izbijanje covida-19 (Investicijska inicijativa kao odgovor na koronavirus); Financijska pomoć državama članicama i zemljama koje pregovaraju o pristupanju Uniji koje su ozbiljno pogođene izvanrednim stanjem javnog zdravlja;

Rasprava: Koordinirani europski odgovor na izbijanje covida-19

12.30: Objava rezultata glasovanja o zahtjevima za hitan postupak     

17.30: Glasanje o prijedlozima izmjena

20:00 – Objava rezultata glasanja o prijedlozima izmjena

Konačno glasovanje i objava rezultata

 

U FOKUSU

Solidarnost - europski odgovor na covid-19

Nizom prijedloga i mjera, Europska unija reagira na koronavirus i nastoji ublažiti učinke epidemije u državama članicama. Tako je investicijskom inicijativom, članicama na raspolaganje stavljeno oko 37 milijardi eura iz kohezijske politike. Taj će se novac usmjeriti na financiranje sektora naročito pogođenih koronavirusom, poput sustava zdravstva, tržišta rada, te na male i srednje tvrtke. U sklopu Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu, rade se strateške zalihe zaštitnih maski za višekratnu uporabu, respiratora, cjepiva te laboratorijske opreme, a ubrzan je i postupak zajedničke nabave članica za medicinsku opremu i potrepštine. Europska komisija i Europski parlament ističu kako je - što je brže moguće - potrebno iskoristiti sve mogućnosti financiranja u okviru proračuna EU-a za potporu članicama, uz najveću moguću fleksibilnost i minimalno administrativno opterećenje. Parlament je pozdravio dogovor članica kojim se u cijelom EU-u osigurala dostupnost važne opreme onima kojima je najpotrebnija - zdravstvenim djelatnicima, interventnim timovima i pacijentima. Pozvao je članice na solidarnost i zajednički pristup u borbi protiv koronavirusa.

Sve mjere za borbu protiv koronavirusa prioritet su za Europski parlament, a na izvanrednoj sjednici 26. ožujka u Bruxellesu zastupnici će prihvatiti prvi paket zakona koji je dio koordiniranog europskog odgovora na covid-19. Dio zastupnika bit će u vijećnici, uz poštivanje preporuka o odgovarajućoj udaljenosti, dok je za ostale u državama članicama predviđeno glasanja na daljinu. Zbog izvanrednog stanja, Parlament je prilagodio način rada aktualnim okolnostima te je smanjio učestalost i duljinu trajanja sjednica, sastanaka odbora i klubova zastupnika, kao i ostale aktivnosti. No zakonodavni rad se nastavlja, a izmijenjen kalendar plenarnih sjednica bit će predstavljen na početku izvanrednog zasjedanja ovaj četvrtak.

 

AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

 

TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)

Zastupnik će sudjelovati na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja je, kao i prethodna, premještena iz Strasbourga u Bruxelles zbog epidemije koronavirusa. Sjednica je skraćena na samo jedan dan te će se na njoj po prvi puta koristiti sustav daljinskog glasanja. Na ovoj sjednici zastupnik će raspravljati o koordiniranom europskom odgovoru na izbijanje covida-19 te glasati o posebnim mjerama za mobilizaciju ulaganja u zdravstvene sustave država članica i u druge sektore njihovih gospodarstava kao odgovor na izbijanje covida-19. Također o dodjeli slotova u zračnim lukama te o financijskoj pomoći državama članicama i zemljama koje pregovaraju o pristupanju Uniji koje su ozbiljno pogođene izvanrednim stanjem javnog zdravlja. U srijedu zastupnik će sudjelovati na sastanku EPP grupe koji će se održati u formatu video konferencije.

 

ŽELJANA ZOVKO (HDZ – EPP)

Zastupnica Željana Zovko sudjelovat će na daljinu na izvanrednom plenarnom zasjedanju. Kao zamjenica koordinatora EPP-a u Odboru za vanjske poslove (AFET) i suizvjestiteljica za financijski instrument IPA III, Zovko će glasovati o prijedlozima za dodatnu pomoć državama članicama i zemljama zapadnog Balkana u borbi protiv pandemije koronavirusa. Pored mobilizacije dodatnih sredstva iz Europskog fonda solidarnosti, Zovko predlaže korištenje neiskorištenih IPA sredstava u kombinaciji s proširenim opsegom Europskog mehanizma civilne zaštite za podršku svim zemljama Zapadnog Balkana. Pored toga, Zovko će također sudjelovati na sastancima EPP grupe putem video konferencije.

 

*Napomena: raspored parlamentarnih nestranačkih aktivnosti zastupnika objavljujemo isključivo na temelju informacija dostavljenih od strane njihovih ureda.