Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • FINALE NAJ EU PROJEKTA 2022: CREW - Koordinirano upravljanje močvarnim područjima u prekograničnom dijelu Hrvatske i Italije

FINALE NAJ EU PROJEKTA 2022: CREW - Koordinirano upravljanje močvarnim područjima u prekograničnom dijelu Hrvatske i Italije

Natječaj za izbor najboljeg EU projekta i ove godine organizira Jutranji list u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU, Uredom Europskog parlamenta u RH te portalom zupan.hr. Prezentacijom uspješnih projekata EU-a želimo istaknuti doprinos i značaj koje ti projekti imaju u poboljšanju životnih uvjeta lokalne zajednice, krajnjih korisnika te hrvatskih građana u cjelini, odnosno gospodarskog razvoja Republike Hrvatske.

Javna ustanova Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove prijavila je u izbor za najbolji EU projekt u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici projekt CREW - Koordinirano upravljanje močvarnim područjima u prekograničnom dijelu Hrvatske i Italije.

Projekt se je odvijao na lokaciji posebnog ornitološkog rezervata Palud u Istri, od kraja 2018. godine do travnja 2021. godine. Projektom je uspostavljen prekogranični opservatorij močvarnih područja putem zajedničke platforme (CREW Observatory) i zajedničke razmjene podataka, donesen je „Sporazum za močvarno područje“ kao integrirani alat u svrhu boljeg upravljanja i koordinacije dionika u Natura2000 područjima, podignuta je javna svijest o važnosti močvarnih ekosustava i jačanje institucija u aktivnom upravljanju njima… Suradnja osam partnera iz dvije zemlje donijela je osim razmjene informacija, znanja i iskustava i razvoj nekih novih ideja, kako za buduća istraživanja, tako i za upravljačke aktivnosti, nastavljen je uspostavljeni monitoring prirodnih vrijednosti Paluda, a osim Sporazuma izrađen je i Plan upravljanja i Pravilnika o zaštiti i očuvanju za POR Palud…

Vodeći partner na projektu bila je Università IUAV di Venezia, te partneri Comune di San Benedetto del Tronto, Comunità Riviera Friulana, Agenzia per l‘Occupazione e lo Sviluppo dell‘Area Nord Barese/Ofantina, UNICAM - Università di Camerino, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području zadarske županije Natura Jadera, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Javna ustanova „Natura Histrica“.

Ukupna vrijednost projekta bila je 13.829.459 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 1.401.070 kuna, a vlastita sredstva 210.160 kuna.

Kroz provedbu projekta lokalno stanovništvo je bolje upoznato s područjem i vrijednostima Paluda – jedinog ornitološkog rezervata u Istarskoj županiji, stvorena je kvalitetna osnova za razvoj daljnjih aktivnosti i projekata na Paludu, koji uključuju i obogaćivanje turističke ponude Istarske županije te po prvi put u Hrvatskoj projektom CREW je u zaštitu prirode uveden Sporazum za močvarno područje kao upravljački alat (potpisana su tri sporazuma - za Palud, Velo i Malo Blato na Pagu i Deltu Neretve).