Obrazovanjeai1

Hrvatska zajednica županija na konferenciji Obrazovanje x AI

14.11.2023 11:58

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije, Miranda Glavaš-Kul sudjelovala je na panelu Kakvi su stavovi ravnatelja i dekana o umjetnoj inteligenciji. Panel je održan u sklopu konferencije Obrazovanje x AI 10. studenog u organizaciji portala Srednja.hr.

Uz članicu Radne skupine za obrazovanje i kulturu Hrvatske zajednice županija, na panelu su sudjelovali Peter Schmidt, viši predavač na američkom koledžu RIT Croatia i Nikola Dmitrović, ravnatelj XV. gimnazije Zagreb. 

Tema panela bilo je korištenje umjetne inteligencije u školama i na fakultetima. Konkretnije, raspravljalo se o rezultatima istraživanja provedenog među više od 300 dekana i ravnatelja koji su pokazali da su škole većinom dobro opremljene kad je suvremena tehnologija u pitanju no i nedovoljno informirane o mogućnostima korištenja umjetne inteligencije u obrazovanju.

Miranda Glavaš-Kul govorila je o tome što županijski upravni odjeli za obrazovanje mogu poduzeti po pitanju implementacije AI alata u obrazovne sustave na pravi način, te mogu li se u bližoj budućnosti organizirati edukacije namijenjene nastavnom osoblju a vezane za korištenje umjetne inteligencije kao alat u obrazovnom sustavu.

Zajednički zaključak svih panelista bio je da je pred obrazovnim sustavom neizvjestan, ali potencijalno povoljan period.