Ps067

Hrvatskoj zajednici županija dodijeljeno priznanje za doprinos razvoju hrvatske zajednice

18.12.2023 07:08

U Subotici je 15. prosinca obilježen jedan od četiriju praznika hrvatske zajednice – Dan izbora za prvi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća. Prije 21 godinu, 15. prosinca 2002., održana je elektorska skupština (izbori) za prvi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća, samoupravnog tijela te manjinske zajednice koje je konstituirano u siječnju 2003. godine.

Vojnić: Učinjeno puno za 21 godinu

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić u svojem je govoru istaknula kako možemo biti ponosni »što smo ne samo očuvali krovnu instituciju svih ovih godina već što je i danas kao 15. prosinca 2002. godine ova dvorana jednako puna – i ljudi i vjere da sve što radimo ima velik smisao, ne samo za nas u HNV-u nego još više za vas koje predstavljamo i za čije interese se predano angažiramo«.

»U ovih 20 godina nisu svakom od nas prioriteti bili jednaki i nije se uvijek napredovalo istim tempom, ali sigurno je svatko doprinio onako kako je u tom trenutku smatrao da je najbolje za našu zajednicu i kako su okolnosti to dopuštale«, kazala je ona.

Moto proslave bio je sadržan je u naslovu plesne predstave Memento (u prijevodu: sjeti se) čije su dijelove tijekom večeri izvodili folkloraši domaćeg HKC-a Bunjevačko kolo. U tom kontekstu, predsjednica Vojnić podsjetila i na brojna postignuća hrvatske zajednice u područjima obrazovanja, kulture, informiranja, institucionalne izgradnje i političke participacije.

»Sjetimo se kako je Vlada Republike Hrvatske počela snažnije podupirati Hrvate u Srbiji i kako je i Vlada Republike Srbije nekoliko puta pozitivno odgovorila na naše zahtjeve te kako je predstavnika naše zajednice uzela za ministra u Vladi«, istaknula je Vojnić.

Uručena priznanja HNV-a

Tradicionalno, dodjeljena su i HNV-ova godišnja priznanja za doprinose Hrvatima u Srbiji. Priznanje Ban Josip Jelačić za sveukupni doprinos razvoju hrvatske zajednice dobila je Hrvatska zajednica županija (priznanje je primio predsjednik HZŽ-a Danijel Marušić); priznanje Pajo Kujundžić za doprinos obrazovanju na hrvatskome jeziku pripalo je dječjem podlistku Hrcko (prizanje su primile sadašnja i bivša urednica lista Željka Vukov i Ivana Petrekanić Sič) dok je priznanje dr. Josip Andrić za doprinose u kulturi pripalo HKPD-u Matija Gubec iz Rume, udruzi koja ove godine slavi 120 godina postojanja (priznanje je primio predsjednik udruge Zdenko Lanc).

Marušić: Divimo vas se što ste očuvali identitet

Specijalni gosti svečanosti bili su brojni župani iz Hrvatske na čelu s predsjednikom Hrvatske zajednice županija i brodsko-posavskim županom Danijelom Marušićem. U svojem obraćanju župan Marušić istaknuo je kako Dunav ne razdvaja već spaja hrvatski narod s lijeve i desne strane.

»Mi vas poštujemo, mi vam se divimo i mi vas volimo jer doista je veliko biti dio hrvatskog naroda u Srbiji kao manjinskog i sačuvati svoj povijesni, kulturni, jezični i nacionalni identitet. Svaka različitost, kako hrvatskog naroda u Srbiji, kao i srpskog naroda u Hrvatskoj, oplemenjuje i obogaćuje države u kojima živimo. Duboko vjerujem da će hrvatski narod u Srbiji imati ista ona prava kakva imaju sve nacionalne manjine u Hrvatskoj. Hrvatska je već deset godina jedna od zvijezda na europskom nebu i želim i vjerujem da će i Srbija ući u Europsku uniju, zbog boljitka svih onih koji u njoj žive, a naravno meni najdražeg hrvatskog naroda«, kazao je Marušić.

Žigmanov: Zajedništvo kao snaga

Okupljenima se obratio i ministar za ljudska i manjinska prava i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov koji je kazao kako je hrvatska zajednica u protekla dva desetljeća ostvarila mnogo zahvaljujući snazi koja ne počiva na novcu i političkoj moći, već na zajedništvu.

»Naša snaga je zajedništvo, okupljanje oko dobra naroda kojeg predstavljamo. Zajedništvo zahtijeva dosljedno inzistiranje ne na onom što razdvaja i dijeli, već onome što zbija. Samo posloženi unutar nas, okupljeni u zajedništvo, možemo ostvariti, i ostvarili smo, mnogo toga. I okupljamo se vođeni dobrom pripadnika naše zajednice, koje nije na štetu nikoga drugoga, ne toliko radi imanja i materijalnih dobara već radi dobra kada su u pitanju duh, znanje, mladost koja dolazi iza nas. Samo tako ćemo imati istu strast, istu odlučnost i ustrajnost da unatoč svemu, što je neki puta i oporo i gorko, uspijemo doći tamo kamo hoćemo«, kazao je Žigmanov.

Izvor: Hrvatska riječ