Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Intervju: Istarski župan Boris Miletić

Intervju: Istarski župan Boris Miletić

Koje projekte iz područja zdravstva planirate realizirati u iduće četiri godine?

U proračunu Istarske županije za naredne tri godine, za projekte u zdravstvu planirano je više od 205 milijuna kuna, a najznačajniji višegodišnji projekt je svakako dovršetak izgradnje i opremanja Opće bolnice Pula. Njegova ukupna vrijednost iznosi 800 milijuna kuna, a trenutno je u završnoj fazi. Okončanjem ove kapitalne investicije, građani Istre dobit će modernu i suvremeno opremljenu bolnicu, na koju su čekali više od dva desetljeća. Od ostalih projekata izdvojio bih daljnja ulaganja u županijsku Specijalnu bolnicu za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj, bilo da govorimo o adaptaciji zgrade ili, pak, sufinanciranja bolničkog tima za intervenciju za djecu s neurorizičnim teškoćama. Spomenimo i obnovu radiološke opreme Istarskih domova zdravlja s digitalizacijom u vrijednosti od 6,5 milijuna kuna; program subvencioniranja kamata za stambene kredite i plaćanja zakupnina za smještaj liječnika i ostalog deficitarnog medicinskog osoblja, kao i stipendiranje studenata na studijima za deficitarna zanimanja u zdravstvu u Istarskoj županiji. Kad govorimo o zdravstvenim kadrovima, nedavno je okončana izgradnja Medicinske škole Pula, projekt vrijedan 61,7 milijun kuna.

 

Osim projekata u zdravstvu, još je niz značajnih projekata koji su u planu - koji su najvažniji?

Osim za područje zdravstva, značajna su ulaganju u socijalnu skrb, obrazovanje i poljoprivredu. Trenutno je u tijeku izgradnja domova za starije osobe u Pazinu i Labinu, u čijem financiranju Županija sudjeluje s 50 %, kao i dogradnja onoga u Buzetu. Također, u narednom razdoblju očekuje nas i početak dogradnje Doma za starije osobe Alfredo Štiglić u Puli, a čiji je osnivač Istarska županija. Nadalje, tu su i ulaganja u obrazovnu infrastrukturu, poput rekonstrukcije Talijanske srednje škole u Bujama i uspostave Centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula. U tijeku je i izgradnja Sustava javnog navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka, a očekuju nas i izgradnja SJN za šire područje grada Umaga. Kao županu u naredne četiri godine prioriteti će mi biti i ulaganja u potpunu digitalizaciju javnih usluga, poticanje kreativne ekonomije, potpuno prometno povezivanje, gospodarski rast i nastavak pomoći našim poduzetnicima, posebice onima pogođenim pandemijom.

 

Demografska slika je godinama u Istri iznimno dobra u odnosu na ostatak zemlje. Hoće li Županija nastaviti pridonositi tome sa svojim programima, projektima, mjerama…?

Ponosan sam što Istra u mnogočemu prednjači u Republici Hrvatskoj, te što nas za mnoga područja ističu kao svijetlim primjerom. Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, Istarska županija je, jedina uz Grad Zagreb, u proteklom desetljeću zabilježila porast broja stanovnika, što potvrđuje da je naša regija poželjno mjesto za život i poslovanje. Svemu tome doprinijele su naše razvojne politike, koje provodimo protekla više od dva desetljeća, ulažući u sva područja i sve dijelove Istre, potičući i turizam, malo i srednje poduzetništvo, poljoprivredu, ICT sektor, ulažući u zdravstvo i socijalnu skrb, obrazovanje te u komunalnu i prometnu infrastrukturu. Za pozitivne demografske trendove u Istri zaslužan je svakako i naš prepoznatljiv način života, naša multikulturalnost, tolerantnost i miroljubivost, odnosno sve one vrijednosti koje baštinimo i svakodnevno živimo.