Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Ivan Kovačić, pobjednik natječaja „Volim svoju županiju“: Dobra fotografija uvijek nađe put do promatrača i publike

Ivan Kovačić, pobjednik natječaja „Volim svoju županiju“: Dobra fotografija uvijek nađe put do promatrača i publike

Pobjednik ovogodišnjeg foto natječaja „Volim svoju županiju“ dolazi iz Rakitovca kraj Velike Gorice, a na natječaj se prijavio – u zadnji tren. 

Pobjednička fotografija foto natječaja Volim svoju županiju 2020. fotografirana je na području Zagrebačke županije, točnije u Turpoljskom lugu, sasvim slučajno, jednog hladnog, zimskog jutra. Riječ je o fotografiji „Čarolija u bijelom“, autora Ivana Kovačića, s kojim smo razgovarali o ljubavi prema fotografiranju.  

Ivan dolazi iz mjesta Rakitovec kraj Velike Gorice koje je smješteno otprilike na pola puta između Zagreba i Siska. Po struci je veterinarski tehničar, a radi kao strukovni učitelj u zatvorskom sustavu. Svestrani Ivan u slobodno vrijeme voli druženja, putovanja i naravno – fotografiju.

„Fotografijom se bavim amaterski u slobodno vrijeme, a iako sam prije nekoliko godina nabavio i Nikonov DSLR fotoaparat, najčešće se koristim mobitelom jer ga uvijek imam uz sebe i praktičniji je za svakodnevnu upotrebu. Nikon najčešće nosim na putovanja i neke posebne prigode kada želim malo kvalitetnije fotografije, iako nisam završio neki tečaj ili radionicu pa se snalazim i učim sam“, počinje Ivan. Ističe da u kolekciji ima i dobri stari Polaroid 1000 – za posebne „gušte“.

Na natječaj se prijavio i prošle godine, a ove je godine prijavio fotografiju sasvim slučajno, dan ili dva prije završetka. „Na nekom od velikogoričkih news portala vidio sam članak o natječaju i odlučio poslati nekoliko fotki bez ikakvih očekivanja ili ambicija, a najmanje sam očekivao pobjedu, naročito jer je bilo brdo predobrih fotografija i to fotografa profesionalaca“, kaže Ivan.

"Drvena ljepotica", Ivan Kovačić

Pitali smo ga i gdje nalazi inspiraciju.

„Kad je priroda u pitanju ne treba mi posebna inspiracija. Kako sam stalno okružen prirodom, živim i radim u prirodi, to mi je najčešći i najdraži motiv. Ova fotografija nastala je sasvim slučajno jednog hladnog zimskog jutra na maloj farmi u Turopoljskom lugu. Scenu koja se rijetko tako posloži da je sve bijelo pa i krošnja drveta na koju se nahvatalo inje i stado ovaca ispod drveta, morao sam zabilježiti. Naravno odmah sam se uhvatio mobitela i u žurbi na brzaka okinuo fotku, dvije. Možda na prvu nije tipični pejzaž koji bi predstavljao Zagrebačku županiju nego više Liku ili Gorski Kotar, posebice jer su snježne zime sve rjeđe u ovim krajevima a ni ovce nisu baš čest prizor, na jedan način zapravo dočarava ruralne dijelove Zagrebačke županije, posebice turopoljske ravnice i nepregledne hrastove šume koja se nazire u desnom kutu fotografije. Također drveni objekti poput starih staja, kurija, crkvi kao i ova kućica u pozadini, vrlo su čest prizor u Turopolju ali i u županiji.“

"Svitanje u Turopoljskom lugu", Ivan Kovačić

Konačno, tražili smo Ivana da uputi savjet svim zaljubljenicima u fotografiju. Skromni Ivan ističe da je amater u ovome području, iako je samo bitno „fotkati“ no što čovjek voli i u čemu uživa.

„Nekad ni skupa oprema ni veliko znanje o tehnikama fotografije nisu garancija dobre fotke. Bitno je oko i moment. A kad mislite da ste uhvatili taj moment, prijavite se na natječaj, bez obzira fotkali mobitelom ili fotoaparatom, bili potpuni amater kao ja ili profesionalac, dobra fotografija uvijek nađe put do promatrača i publike. Na kraju krajeva, nemate što izgubiti. a možete puno dobiti“.

Najbolje fotografije foto natječaja "Volim svoju županiju" 2020. možete pronaći u GALERIJI.