Final Zajednicka 1536x864

Jačamo dječje sudjelovanje u odlukama gradova i općina širom Hrvatske

30.01.2024 13:17

Savez društava „Naša djeca” Hrvatske, u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, uz financijsku podršku Europske unije i Ureda za udruge Vlade RH, započeo je s provedbom projekta pod nazivom „Utjecaj, a ne ukras”.

Savez društava „Naša djeca” Hrvatske, u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, uz financijsku podršku Europske unije i Ureda za udruge Vlade RH, započeo je s provedbom projekta pod nazivom „Utjecaj, a ne ukras”. Projekt će trajati dvije godine, a izravno pridonosi širenju znanja i mogućnosti za sudjelovanje djece i mladih u gradovima i općinama širom zemlje te podržava donositelje odluka u jačanju vještina za sudjelovanje djece u odlučivanju.

Istraživanja pokazuju da se u posljednjih 15 godina povećalo znanje djece i mladih o dječjim pravima u Hrvatskoj, te obje skupine bolje ocjenjuju mogućnosti za sudjelovanje, no, svoju participaciju u školi, na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini i dalje doživljavaju kao nedostatnu i nedovoljno učinkovitu: tek petina mladih smatra da odgovorne osobe na lokalnoj razini uzimaju u obzir njihovo mišljenje kada donose odluke o mladima, dok je taj udio kod djece 50 %

Povodom održavanja Edukativnog kampa za djecu i odrasle iz Dječjih vijeća i foruma, glavna tajnica Saveza društava „Naša djeca“, Snježana Krpes, poručila je: „Djeca su nam već puno puta poručila da ne žele biti samo ukras svojih zajednica, već aktivni sudionici koji doprinose, utječu i oblikuju svoje odrastanje u zajednici. Na Edukativnom kampu imamo prilike čuti što djeca žele promijeniti u svojim zajednicama i raditi s njima na pokretanju tih promjena. Posebno su se na kampu bavila pitanjima sigurnosti prometnica, sprječavanja nasilja među djecom, integracijom djece s teškoćama u razvoju te prednostima dječje participacije.

U okviru projekta, organiziran je i Edukativni kamp za djecu i odrasle u Tuheljskim Toplicama od 26. do 28. siječnja 2024. godine. Kamp je okupio 70 sudionica i sudionika iz različitih gradova diljem Hrvatske, uključujući Bedekovčinu, Čakovec, Dubrovnik, Koprivnicu, Križevce, Lovran, Mali Lošinj, Novu Gradišku, Opatiju, Osijek, Pregradu, Ravnu Goru, Samobor, Svetu Nedelju, Tuhelj, Varaždin, Veliku Goricu, Vinkovce, Virje i Zabok.

Sudionici Kampa došli su već postojećih Dječjih foruma i Dječjih vijeća koja djeluju u lokalnim zajednicama. Njihova misija je ojačati dječje sudjelovanje u odlukama koje oblikuju njihove zajednice. Tijekom Edukativnog kampa, predstavnici Dječjih foruma i Dječjih vijeća imala su prilike s iskusnim mentoricama Sanjom Škorić, dopredsjednicom Saveza i Antonijom Katić iz Dječjeg vijeća Opatije, Vericom Lukačević iz Dječjeg vijeća Nove Gradiške i Jasnom Vnuk iz Dječjeg vijeća Pregrade podijeliti svoje stavove o tome što djeca trebaju u svojim lokalnim zajednicama. Kroz raznovrsne igre i edukativne aktivnosti, sudionici su razvijali svoje prijedloge za Naj-projekte koji mogu odgovoriti na identificirane potrebe djece.

Djecu i mentore došli su podržati i gosti, prijateljice djece, iz Ureda Pravobraniteljice za djecu savjetnica Davorka Osmak Franjić, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije gospođa Jasna Petek, predsjednica DND Zabok, dopredsjednica Saveza gospođa Sonja Borovčak te predstavnici partnera iz Hrvatske zajednica županija.

Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske više od 70 godina gradi društvo u kojem odrastaju sretna i zadovoljna djeca, koja sudjeluju u odlukama koje ih se tiču i slobodno izražavaju svoje mišljenje, društvo u kojem se poštuju njihova prava i oni kao osobe. Na kampu predstavljeni su vizuali i promo-materijali projekta (majica, bedž, vrećica) čiji su vizualni identitet osmislili dizajneri i kreativci iz agencije Community iz Zagreba.